Borilne veščine, borilni šport, trening, fight tekmovanja, oprema za borce
Nisi prijavljen!
No čisto informativno me zanima, glede na to, da sklepam po vsem tem kar sm prebral na tem forumu da vam borilne veščine niso glih tuje, me zanima kaj veste o Tai Chi-ju. Obstaja kak klub v SLO, kdo trenira, koga, pa kakšen so realne možnosti za uporabo te tehnike v resnični borbi ali v ringu ali na ulici (ps vem da to ni njen prvinski namen ampak spada pa vseeno pod borilne veščine NE?) . Tukaj prosim upoštevajte ne samo to kar učijo v Sloveniji oz to kar so naredili kitajci prilagojeno formo za staro in mlado (po domače rečeno) ampak tisto izvirno različico ki jo v SLO lahko 100% rečem ni!!
LP
Odsoten
če si tako prepričan da ni kvalitetnega kluba v slo potem pa zakaj se zanimas po tem? prav tako lahko nato sklepam da ze dokaj ves o tem...
drugac pa hehe s taichijem nevem koliko bi si kaj pomagal v ringu
...naj pa o zadevi se nekdo pove ki zadevo kej bol pozna, mogoče iz lastnih izkusen
Zadnjič urejal JSF (18.07.2006 16:20:01)
Odsoten
JSF je napisal:
če si tako prepričan da ni kvalitetnega kluba v slo potem pa zakaj se zanimas po tem? prav tako lahko nato sklepam da ze dokaj ves o tem... n
Nevem najbrž si me narobe razumel sm je eno da nism jst reku da ni kvalitetnega kluba v Slo, tega nism reku-napisal, ker tega ne mislim vem samo da se prinas in po svetu uči v glavnem prilagojena-skrajšana forma.
PS no zdi se mi da sm vas kr dobu na levi nogi mislim da o tem borilnem športu veliko ljudi tudi tukaj na tem forumu neve oz ve bore malo Se motim??
Odsoten
Tai Chi ... a ni to neka meditacija? Nimam pojma kaj bi sploh to bilo. In verjetno tudi ostali ne.
Razloži malo, prosim.
Odsoten
...jst sm to enkrat neki gledu...pa zgleda k ena meditacija ja! ...mislm to je to kao duhovna plat ''borbe''
Odsoten
janyb je napisal:
Tai Chi ... a ni to neka meditacija? Nimam pojma kaj bi sploh to bilo. In verjetno tudi ostali ne.
Razloži malo, prosim.
No nism glih niti jst neki mojstr v tem sm pa prebral knigo o TAI CHI CUAN-u. No vidu sm tudi učitelja ki je učil tu v Sloveniji nism pa govoril z njim, tako da samo približno vem zakaj se gre zato tudi jst sprašujem če mogoče kdo na tem forumu ve več od mene. Vem da je na kitajskem full priljublena ker (baje) sprošča (isto najbrž učijo v Slo), no je pa to prilagojena forma in ni ista kot izvirna -(te skoraj da ni več nikjer razn ..............???) Da se je včasih uporabljala kot borilna veščina in ne samo za sproščanje, pove že samo ime, in skupina kamor spada (borilne veščine), + tega pa je malo po igralsko v filmu Jet Lee-ja nevem naslova mislim pa da je Thai Chi mojstr-učitel (nekaj podobnega) (pač treba je vzet te stvari malo z rezervo ni pa nujno da ni res) ta tema delno dotaknjena in prikazana ko borilna veščina in ne vaje za sproščanej.
V glavnem to je to če kdo ve, misli drugače me naj popravi vesel bom vsake informacije + na vprašanje če bom vedu bom odgovoru.
LP
Ps ni to meditacija ali kaj podobnega gre za gibanje (podobno kot kate pri karateju sm to tu niso-to se uči pri nas in nasplošno, kaj je izvirnik nevem)
Odsoten
Jet Li je mojstr-ucitelj Wushu-ja. Za podrobnejse informacije ---> www.jetli.com
Caw
Odsoten
SOKOL: ni panike samo malo si nerodno napisal ja...
drugac po filmih se zgledovat ni nikol dobr, v realnosti je zadeva cist druga. Jet-li tm neki plese u filmih pa use pomeče... v enmu filmu se celo Ortiza zmece haha ... no kokr kol da ne bo prevec off topic
drugace pa predlagam da si ogledas kak trening oz se udelezis pa bos najbolj zvedu kako in kaj... lahko pol se tukaj kej napises kako je blo
Lp
Zadnjič urejal JSF (20.07.2006 12:12:53)
Odsoten
Yaksha- ja res je treniral wushu, samo mislim da ta veščina nima veliko skupnega s Tai Chijem, Tai Chi mojstra samo igra v tem filmu no obvladat ali pa igrati je pa velika razlika. Nekaj podobnega kot J. Vandame ki je pač dobr igralc v resnici pa vsi vemo da v reali borbi nima šans z enim amaterjem ki trenira boks pol leta. (da nebo pomote to je moje mnenje, za Jet Lee-ja nemorem to reč ker se ukvarja z borilnimi veščinami od malih nog)
JSF ja bi šu pogledat kak trening če bi vedu kam pa kdaj
Odsoten
SOKOL je napisal:
...JSF ja bi šu pogledat kak trening če bi vedu kam pa kdaj
mah vse se da najdt če to res hočš... odvisno iz kje si ampak, če npr napišeš v najdi.si tai chi ljubljana... če ne pa pokličeš kr nekam pa prašaš tistega učitelja, da ti si pa iz tm in če on kaj priporoča... mislim da ne bi smelo biti težav
Lp
Odsoten
Bom probu ja.
Odsoten
Glede Tai Chi-ja.........
En klub obstaja v Novi Gorici ( Ki-ryu), dvakrat tedensko hodi neki mojster iz Italije......
Vsekakor je borilna veščina, ki pa se v sodobnem svetu uporablja kot meditacija, pa tudi za zdravljenje določenih težav s sklepi.
Glede borbe pa uporablja nasprotnikovo silo, se mu ne upira........to je zelo mehka veščina, kjer se nič ne dela na silo in tudi ne temelji na moči. Uporabnost pa najbrž šele po 20 letih trdega treninga....
Zelo uporabna tudi za razgibavanje, včasih se vaje vključujejo pri treningih drugih veščin....
lp
Odsoten
Js znam uf kr nekj slik tai chija. Če hočš res kaj znt morš res skoz trenerat pa tudi ajoj po več let... drgač pa pravijo da je najbolši fajter tai chi master:) js skor nism verjeu:D
Odsoten
dada je napisal:
Glede Tai Chi-ja.........
En klub obstaja v Novi Gorici ( Ki-ryu), dvakrat tedensko hodi neki mojster iz Italije......
Vsekakor je borilna veščina, ki pa se v sodobnem svetu uporablja kot meditacija, pa tudi za zdravljenje določenih težav s sklepi.
Glede borbe pa uporablja nasprotnikovo silo, se mu ne upira........to je zelo mehka veščina, kjer se nič ne dela na silo in tudi ne temelji na moči. Uporabnost pa najbrž šele po 20 letih trdega treninga....
Zelo uporabna tudi za razgibavanje, včasih se vaje vključujejo pri treningih drugih veščin....
lp
ja zanimivo je zato ker sm do sedaj in še vedno treniral bv ki temeljijo na moči in hitrosti mi je pa zelo zanimivo to ker baje se z veliko maj truda moči da obvladat nasprotnika no če to povežeš še z močjo in hitrostjo iz druge bv dobiš vn hudega borca (+ mentalon izredno močnega), pač ne gre to kr tako čez noč in mogoče sploh nebi šlo skupaj sm je pa za probat.
Zadnjič urejal SOKOL (18.06.2007 17:14:16)
Odsoten
Prvo pozdrav vsem ljubiteljem borilih veščin
Glede Tai chi-ja bi podal še moje mnenje ,ki temelji na mojih izkušnjah in tudi drugih.Za Tai chi pravijo ,da je najstarejša borilna veščina in ,da vse ostale klasične borilne veščine vsebujejo Tai chi elemente in so se razvile iz nje. Vsak gib v Tai chiju je borilni gib šele kasneje so veščino začeli uporabljati v terapeutske namene in to masovno kot to še danes delejao Kitajci vsakodnevno.(200 milionov) OK gremo naprej. Pred nevem koliko 100 ali celo 1000 let so se razvile pet šol tai chi (Yang, Sun, Chang.....) skratka po imenih mojstrov iz teh štirih šol naj bi se razvili Karate na Japonskem,Kung fu wu shu na Kitajskem in tudi Hapkido in Tea kwon do na Korejskem itd.
Dobro to je nakaratko glede zgodovine .V Sloveniji po mojem mnenju,ki resnično pozna en stil Tai chija je Tone Ančnik in ima terninge v Ljubljani in sicer v Črnučah na O.Š. Maksa Pečarja dela predvsem skrajšano 24 form Pekinško varianto.
http://www.dojo-ancnik.si/ evo to je njegov link
Videl sem vprašanja ali se Tai chi lahko uporabi v resnični borbi.Moje mišljenje ,da vsak ki se resno ukvarja z borilnimi veščinami ga že uporablja.In ŠE TO SEM SLIŠAL ,DA ČE NAPADEŠ MOJSTRA TAI CHI-ja JE ISTO KOT BI NAPADEL SAMEGA SEBE.
Jaz osebno se še učim Tai chi. Delam 8 razgibalnih,8 ogrevalnih in dihalnih ter 4 QI GONG vaje in potem začnem z formo.Zdaj se že pol leta ukvarjam z dolgo 104 gibov in sem proti koncu.Moram pa povedat ,da če resno delaš doživiš vsaj jaz sem pretok močne energije po telesu in če jo znaš akumulirat in pravilno uporabit lahko dosežeš rezultate ,ki jih niti sam neverjameš.
Tako upam, da bodo komu uporabne ali pa vsaj zanimve informacije.Sicer pa Tai chi delamo v Postojni v Klubu Katana,ki ga bom v kratkem tudi predstavil na stranici ,ki je temu namenjena.
Lp vsem
KATANA
Zadnjič urejal KATANA (05.09.2007 10:43:09)
Odsoten
No ja, tai chi se nism vidu v akciji, ampak kokr je nekdo napisu, ce se predas borilni vescini in jo bos treniru pridno bos po nekem cajtu zelo efektiven.
Odsoten