Borilne veščine, borilni šport, trening, fight tekmovanja, oprema za borce
Nisi prijavljen!
Ha, ha. Jaz sem tudi mislu it, ampak mi obveznosti ne dovoljujejo. Sicer sem bil spomladi v Italiji na enem seminarju pri enem Erlovem "učencu", čeprav več ne sodelujeta. ;-)
Rad bi poskusil s kom, ki mu ego ni zakisal možgane. Ta italijan ni bil pripravljen na dialog. Pa nisem vztrajal. Tako da sem "preživel" seminar in odšel. Mislim, da me ne bo več videl. Ni dovolj odprt.
Sicer meni no do nekih meditativnih scen. Tega je ogromno. Večina samo za porabit čas. Bolj se osredotočam na stvari, ki dajejo rezultate in so uporabne.
Odsoten
hehehe, a res? Ja, saj se meni tud res zdi, da ego kr prevladuje preveč povsod, vsi se počutijo ogrožene, ko jih kaj vprašaš. Redki so taki, ko ti povejo, potem pa še pokažejo, zakaj mislijo tako.
Men paše tud meditacija, (prava mera seveda), morn pa priznat, da sem se bolj osredotočil na energy flow in formo, kot pa treniranje dejanskih aplikacij, na neki redni ravni, tu pa tam, sam vem da je premalo. Delam sam in nimam niti možnosti na žalost trenirat tako redno s kom. Kaj češ, tk je trenutno 
lp
Odsoten
Treniranje aplikacij je neumnost. Preveč je možnih kombinacij v realnosti. Forma je samo primer gibanja in ne vključuje vse možne kombinacije. Tega mnogi ne razumejo, zato je Taijiquan zgubil svojo verodostojnost.
Če boš kdaj pri volji lahko izvedeva kak skupen trening pa ti pokažem kako se bojevati s tem kar se učiš pri Taijiquanu.
Odsoten
Kul, bi rad videl, kako ti gledaš na vso to zmedo. Sem ful odprt za vse kar je dobro ;)
lp
Odsoten
No pol... Zgoraj imaš moj email. Javi se mi, pa se dogovoriva za kakšen trening. ;-)
Odsoten
no vidim da tle eni res nimate pojma kaj je tai chi. jst mam nekaj izkušenj z njem.
1. če hočeš razumet tai chi moraš iti po postopni poti. to je borilna veščina, ki je težaka za razumet. jaz da sm jo razumel se moram zahvalit 15 let karateja. nekemu debilu, ki pa se rad tepe na ulici pa nebo nikol. jsano.
2. pri tej veščini so gibi zelo počasni in izgledajo kot mahanje v prazno. tudi sam sem bil mnenja da je to pač samo dobra meditacija samo je veliko več od tega. vadba počasi še ne pomeni da se tega neda izvesti hitro in vrjemite res se da hitro. fora je v tem da z počasnim gibom je večji napor za možgane in tako se gib bolje vsede v podzvest. to mahanje po zraku pa se da če imaš nasprotnika postane boj. potrebna je samo razlaga gibov nekoga ki jo pozna. jaz ko sm to zvedel nism mogel vrjeti da je to res a je. za boljše razumevanje. tai chi je oče kung fuja to pomeni da je tu še bolj pomemben stik rok. borca v tej veščini imata roke neprestano v stiku in iščeta priložnost kdo bo koga. udarci so zaradi svoje lahkosti in posledično hitrosti ubijalski in vedno viljajo na vitalne dele. prav zaprav je to res ubijalska veščina če je to potrebno. a pri takih ljudeh to pride prav samo v samo obrambi, ker imajo razčiščeno v glavi.
3. tai chi je ena najtežjih stvari ki sem jih počel. še sreča da sem imel dobrega inštruktorja. moraš vedeti kaj počneš ko se gibaš in samo pravi mojsti tai chia znajo to razložit ostali so sleparji. zato ko je bilo rečeno da ni pravega kluba v slo res drži so pa posamezniki, ki obvladajo te stvari.
Odsoten
Hamoni - konkretno kdo tu naj ne bi imel pojma kaj Tai Chi je?
Učenje Tai Chij je lahko tudi simple (tu mislim učinkovito glede na vložen napor). Odvisno od pristopa. Večina pa jih zakomplicire, predvidevam zato ker ne razumejo "bistva".
Glede počasnosti vadbe razmišljaš v pravo smer. Mogoče nisi najbolj strokovno to obrazložil, ampak bistvo si zadel.
Večinoma so različni "stili" Tai Chija stvar različne interpretacije Tai Chi principov. Tudi različne "šole" so nastale zaradi razlikovanja v obliki (formi) kako se je Tai Chi učil. Smem vprašat kdo je bil (oz. je) tvoj inštruktor?
Odsoten
moj trener je bil Tone Ancnik. tebi nič ne oporekam vendar vsem prej ki nimajo blage. seveda je tai chi lahko simpl a če res hočeš kaj od njega se moraš potrudit sploh če si čisti noob v borilnih veščinah tega sloga. mislim da se glede teh stvari kar dobro strinjava.
Odsoten
Pač pri borilnih "veščinah" obstajajo različni prostopi kako se jih učiti. Na žalost se mnogokrat pri notranjih borilnih veščinah (zlasti pri Tai Chiju) stvari po nepotrebnem mistificira kar pogosto privede do tega, da se uči nekaj neuporabnega. Ni pa Tai Chi, če ga hočeš res zaobvladat lahka zadeva. Po mojem mnenju se lahko naučiš braniti s Tai Chijem v par mesecih, da bi pa bil "nepremagljiv" moraš najman 10 let "trdo" garati.
Jaz že precej časa ne treniram več Tai Chija. Ker pač nisem našel ustreznega učitelja. So pa "principi" v Tai Chiju zelo uporabni in jih dosledno uporabljam. Sem pa prepričan, da kdo obvlada "Tai Chi" je lahko res praktično nepremagljiv.
Za Ančnika sem že kar nekaj pohval, ne morem pa komentirati, ker se še nisva srečala.
Odsoten
Na spodnjem linku je vse lepo razloženo. Dušana poznam osebno in vam povem , da gospod zadevo obvlada!!!
http://www.s12.si/zdravo-zivljenje/v-ra … se-kolesca
Odsoten
Res, Wu Tai Chi, ki ga uči Dušan Kuhar je z biomehanskega vidika en boljših Tai Chi-jev. Pri metodi, ki jo uči je največji poudarek na "zdravju".
V Sloveniji je inštruktorjev, ki učijo Tai Chi kot borilno veščino zelo malo.
Odsoten
Jah, se bom še tukaj vmešal.
Najprej dajte si izbit iz glave Kungfu(gong fu). To pomeni samo "spretni človek", torej vsak, ki je spreten v čemerkoli. Kot sem že nekje napisal JAZ SEM gong fu kuhanja, ker odlično kuham
.
Wu shu NI STIL! Wu shu dobesedno pomeni umetnost bojevanja, torej Wu shu je vsaka borilna veščina.
Sedaj pa k Tai ji quanu. Edini Tai ji quan, ki je borbeni stil, je Tai ji quan družine Chen. Ostali trije stili: Yang, Wu in Sen so stili, ki so nastali za širše občinstvo kot terapevtska tehnika (izredno ušinkovita!). Nastali pa so zato, ker npr. neka starejša oseba z vneto hernijo, oz. nekdo s težjo poškodbo NE MORE izvajat vseh figur Chen stila, predvsem pa so v teh primerih lahko tej gibi ravno nasprotno od terapevtskih!
Nažalost je po svetu (in tudi pri nas) ogromno samoklicanih mojstrov Tai ji quan-a vseh stilov, zadnje čase tudi Chen.
Tai ji quan družine Chen je izredno kompleksen stil, zato ga je treba vadit celo življenje, da ga obvladamo (seveda če smo za to nadarjeni, če ne niti celo življenje ne bo dovolj!), mojstri pa ne bomo nikoli! Je pa zato vadba Chen stila zelo dober "pripomoček" za izboljšanje koordinacije pri veščinah, ki jih že obvladate.
Tko, nahitr, več se mi ne da...
Odsoten
Mei Hua - S teboj se v celoti ne morem strinjati. Namreč vsi Taijiquan stili so nastali kot "borbeni" stili, koliko je kateri danes "borbeni" je to drugo vprašanje. Chen je v bistvu le najbolj "dinamičen" glede na način vadbe.
Kaj se je zgodilo s Taijiquanom je potrebno pogledati kaj se je dogajalo na Kitajski po letu 1900. Zagotovo Taijiquan danes ni tisto kar je bil takrat. Sicer pa vsak hvali svoje, zato so tudi nastali različni stili. :-P
Odsoten
Samoobramba je napisal:
Mei Hua - S teboj se v celoti ne morem strinjati. Namreč vsi Taijiquan stili so nastali kot "borbeni" stili, koliko je kateri danes "borbeni" je to drugo vprašanje. Chen je v bistvu le najbolj "dinamičen" glede na način vadbe.
OK, pustimo to, ker ne bova prišla do konca....
Samoobramba je napisal:
Kaj se je zgodilo s Taijiquanom je potrebno pogledati kaj se je dogajalo na Kitajski po letu 1900. Zagotovo Taijiquan danes ni tisto kar je bil takrat. Sicer pa vsak hvali svoje, zato so tudi nastali različni stili. :-P
To so pa krivi današnji "Mojstri".
Odsoten
mei hua je napisal:
Samoobramba je napisal:
OK, pustimo to, ker ne bova prišla do konca....
Ja, verjetno je bolje. :-P Jaz sicer zaprisegam na Yang stil, ampak to je stvar (tudi) okusa. Taijiquan ne treniram (več), še vedno se pa poslužujem njegovih principov.
mei hua je napisal:
Samoobramba je napisal:
To so pa krivi današnji "Mojstri".
Tudi, ja. Sicer po mojem vedenju je kvaliteta Taijiquana (katerega se je učilo) že po letu 1920 začela drastično padati. V času kulturne revolucije je dosegel dno in na žalost je tam še danes. Mnogi Taijiquan niti ne uvrščajo več med borilne veščine, kaj šele da bi govorili o neki učinkovitosti. Žal. Čeprav ima Taijiquan ogromno za ponudit in je po mojem mnenju ena najboljših borilnih veščin.
Odsoten
Samoobramba je napisal:
Sicer po mojem vedenju je kvaliteta Taijiquana (katerega se je učilo) že po letu 1920 začela drastično padati. V času kulturne revolucije je dosegel dno in na žalost je tam še danes. Mnogi Taijiquan niti ne uvrščajo več med borilne veščine, kaj šele da bi govorili o neki učinkovitosti. Žal. Čeprav ima Taijiquan ogromno za ponudit in je po mojem mnenju ena najboljših borilnih veščin.
Hmmm, to pa lahko pove samo nekdo, ki je živel in bil izkušen že leta 1920 in dooosti prej, in je še dandanes živ. Ma ne, da poznaš kakega takega "mojstra"?
Yang praviš, a? OK...
Sklepam, da še nisi spoznal pravega Čen stila 
Odsoten