forum.MMA.si

Borilne veščine, borilni šport, trening, fight tekmovanja, oprema za borce

Nisi prijavljen!

#1 01.09.2010 13:45:05

vuksan
BELI rang [I ]
Registriran: 01.09.2010
Objav: 2

Pravila MMA

Pozdravljeni,

Sam le občasno spremljam MMA. Zato sklepam, da je večina piscev na tem forumu zame pravih strokovnjakov. Zanima me, če mi zna kdo odgovoriti na vprašanje, po katerih pravilih se odvijajo borbe v Sloveniji (turnirji WFC) in kje so ta pravila objavljena ali se jih da dobiti. Morda bi tu pomagalo tudi ime prireditelja.

Najlepša hvala za morebitni odgovor!

Odsoten

#2 01.09.2010 17:42:51

Đejk
Črno-Rdeči rang
Registriran: 05.11.2006
Objav: 925

Re: Pravila MMA

WFC turnirji potekajo po mma pravilih in K-1 pravilih. Za mma pravila ima vsaka organizacija svoja pravila tako da mislim da boš moral bolj natančno povedati za katero organizacijo hočeš vedeti pravila sicer pa upam, da ti bo tale link kaj pomagal http://en.wikipedia.org/wiki/Mixed_martial_arts_rules, K-1 pravila pa so enaka, se pravi stoječa borba, samo enkrat lahko s kolenom udari nasprotnika ko sta v klinču itd. Pa še link za K-1 pravila http://www.k-1.co.jp/en/what/rules.html.
Upam, da sem ti dovol pomagal če ne pa upam, da me še gdo dopolni

Odsoten

#3 02.09.2010 08:32:17

vuksan
BELI rang [I ]
Registriran: 01.09.2010
Objav: 2

Đejk, hvala. Wikipedia je kar koristna, zdi pa se mi, da so si pravila kar podobna, vsaj v grobem.

Odsoten

#4 09.09.2010 14:31:27

KneeToDhead
RJAVI rang [ ]
Od: TukajInZdaj
Registriran: 27.04.2007
Objav: 148

če si kdaj gledal PRIDE so v WFC pravila ista...edin runde so 3x5min.... to pomen, da so udarci proti nasprotniku, ki je v parterju dovoljeni (kolena, brce) in komolci zgolj v telo

The harder you train, the harder it is to surrender.

Odsoten

#5 08.11.2010 20:36:36

Sphinx
BELI rang [II ]
Registriran: 02.05.2010
Objav: 3

Lep pozdrav,
si bom kar sposodil temo, da ne odpiram nove. Zanima me kako je pri UFC-ju (lahko kdo napiše tudi za ostale, WFC, K-1,..predvsem me zanima za UFC) z boji? Zanima me po kakšnem principu se odvijajo fajti? Ali gre to po takem principu: Nekdo je pač world champion in ostali ga izzivajo in potem prevzamejo naslov ali pa pač ne? Če nek nov borec pride na sceno verjetno ne mora kar direktno izzivati prvaka ane. Obstaja kakšna lestvica tako kot pri ostalih športih, po kateri se borci prebijajo in imajo potem tudi možnost izivati prvaka? Ne razumem kako potekajo boji vbistvu, po kakšnem sistemu se organizira fajte? Recimo: na UFC 122 - MARQUARDT VS. OKAMI - MAIN FIGHT (in še veliko drugih bojev) ali to pomeni da je eden od borcev prvak? kaj pa ostali?

Upam da sem razumljivo napisal in da se bo našel odgovor.

Hvala in lp!

Odsoten

#6 08.11.2010 21:07:29

wai kru
VIJOLIČNI rang [I ]
Registriran: 06.09.2009
Objav: 48

Sphinx je napisal:

Lep pozdrav,
si bom kar sposodil temo, da ne odpiram nove. Zanima me kako je pri UFC-ju (lahko kdo napiše tudi za ostale, WFC, K-1,..predvsem me zanima za UFC) z boji? Zanima me po kakšnem principu se odvijajo fajti? Ali gre to po takem principu: Nekdo je pač world champion in ostali ga izzivajo in potem prevzamejo naslov ali pa pač ne? Če nek nov borec pride na sceno verjetno ne mora kar direktno izzivati prvaka ane. Obstaja kakšna lestvica tako kot pri ostalih športih, po kateri se borci prebijajo in imajo potem tudi možnost izivati prvaka? Ne razumem kako potekajo boji vbistvu, po kakšnem sistemu se organizira fajte? Recimo: na UFC 122 - MARQUARDT VS. OKAMI - MAIN FIGHT (in še veliko drugih bojev) ali to pomeni da je eden od borcev prvak? kaj pa ostali?

Upam da sem razumljivo napisal in da se bo našel odgovor.

Hvala in lp!

smilevisslarangelcool

Zadnjič urejal wai kru (08.11.2010 21:08:16)

Odsoten

#7 09.11.2010 13:34:58

KneeToDhead
RJAVI rang [ ]

hehehe seveda obstaja lestvica, ampak ne  uradna lestvica MMA fajterjev po kategorijah, ker trenutno ne

obstaja mednarodna MMA zveza in tako internetne strani in forumi za MMA ( Sherdog, BloodyElbow,

Nokaut...) objavljajo svoje lestvice, ki so neuradne  vendar dokaj reprezentativne. Kar pa se tiče prvaka in

fajtov za prvaka: ponavadi lahko nek fajter izziva prvaka, če ima t.i. "winstreak" serijo zmag , ki so po

možnosti impresivne ... ni pa nujno, ker je MMA šele na začetku svojega razvoja in je še zmeraj  bolj SHOW

oz. ENTERTAINMENT pa se velikokrat zgodi, da nek nov fajter lahko izziva prvaka že na podlagi večje

marketabilnosti npr. Brock Lesnar ali pa zatro, ker ima zelo gledljiv/agresiven stil fajta  in ker dobro vrti

gobec in je zato zanimiv za širšo laično publiko in ne zgolj za hardcore fane... čisto lahko se zgodi, da je

fajter zelo dolgo neporažen, pa mu organizacija zaradi tega, ker ima previden stil borbe in večino zmag po

sodniških odločitvah ne bo dala fajta za prvaka, ker ga casual fani smatrajo za dolgočasnega PRIMER: Jon

Fitch in tudi Lyoto Machida pred fajtom z Tiagom Silvo ; podoben primer je tudi fajter, ki ga omenjaš Yushin

Okami, ki ima veliko kvalitetnih zmag proti odličnim fajterjem pa ga zaradi veliko sodniških odločitev in

nemarketibilnosti ker slabo govori angleško in nima karizme UFC redno spregleda pri fajtih za

naslov.....tore če povzamem pri MMA ju je treba upoštevat dva faktorja pri uspešnosti fajterjev : 1.

njihov score in konsistenco fajtov proti fajterjem A lige    2. marketibilnost ------------> če oboje štima je

fajt za prvaka blizu.

*upam da ti je to kar sem napisal pomagalo...za nadaljne informacije pa ti priporočam, da si pogledaš

kak Sherdog, kjer je malo morje člankov na temo MMA-ja.

Lp Klemen

Zadnjič urejal KneeToDhead (09.11.2010 13:42:39)

Odsoten

#8 09.11.2010 21:03:08

Sphinx
BELI rang [II ]
Registriran: 02.05.2010
Objav: 3

Ful hvala, vse  jasno smile

Lp

Odsoten

#9 11.11.2010 11:06:21

BARAKUDA
RJAVI rang [II ]
Registriran: 17.06.2008
Objav: 263

KneeToDhead

dober si to napisu...resnica!

Odsoten

#10 12.11.2010 08:43:59

KneeToDhead
RJAVI rang [ ]

tnx np!   smile

Odsoten

Noga deske