forum.MMA.si

Borilne veščine, borilni šport, trening, fight tekmovanja, oprema za borce

Nisi prijavljen!

#1 24.02.2011 03:32:47

TheZero9
BELI rang [ ]
Registriran: 24.02.2011
Objav: 1

Boks in začetnik

Pozdravljeni,

Glede na to, da slovenskega foruma namenjenega specifično boksu nisem našel, se na vas, poznavalce borilnih veščin, obračam tukaj. Upam, da nisem zgrešil sekcije, v nasprotnem primeru pa bi prosil, za premik teme.

Naj se najprej predstavim. Sem 18 letnik, iz Maribora. Moja "športna pot" se je začela že zelo zgodaj, ko sem začel trenirati najprej Taekwondo ter kasneje Karate in še mali milijon ostalih športov, ki sem jih nažalost vse kasneje popolnoma opustil. Pred približno dvema letoma sem se iz preprostega razloga, ki je bil, narediti nekaj za svoje telo in najprej shujšati, odpravil v lokalni fitness. Po začetni zagnanosti so vmes prišli tudi tedni, ko sem vse skupaj opustil, vendar sem se po nekaj časa vrnil nazaj in se dokaj hitro "zaljubil" v fitness. Ne v fitness kot bodybuilding, pač pa v fitness kot napor, gnanje telesa in psihe do meje... No, večina vas verjetno ve, kako je, ko si dobesedno "odvisen" od bolečine ob naporih in občutka, ko preprosto več ne zmoreš, ampak ti nekaj še zmeraj ne pusti odnehati. Skratka, tako fitness kot zdrava prehrana, sta moje življenje že dobro leto.

Glede na to, da me bodybuilding ne zanima, bi vso stvar rad nadgradil z kakšnim športom. Nekako me najbolj vleče k borilnim veščinam, natančneje k boksu. Taekwondo in Karate odpadeta, ker sem ju že treniral in se mi ne dopadeta preveč. Pravtako se mi ne dopade borba na parterju, zato mislim, da bi bil boks prava izbira. Bolj kot gledam po internetu, bolj me "The Sweet Science" prevzema. Prav razmišljam, da bi si za začetek kupil vrečo za boks, vendar vem, da bi to bilo približno tako, kot, da bi se na fitness spravil dvigovati uteži, brez vsakega znanja. Hvaležen bi bil, če bi mi lahko kdo odgovoril na nekaj vprašanj in mogoče zadevo bolj podrobno predstavil v besedah.

Vem, da za šport nikoli ni prepozno, pa vendarle, kakšne možnosti za uspeh ima nekdo, ki bi se z boksom začel ukvarjati pri 18 letih? Seveda ne mislim v pol leta postati Pacquiao, pa vendarle, ali obstaja kakšna možnost za kariero ali sem za to že prepozen? Sprašujem zato, ker vem, da, če bi se sedaj recimo začel ukvarjati z nogometom, bi te možnosti bile skoraj nične, glede na to, da se tisti z potencialom, že dosti pred 18 letom selijo v resnejše klube.

Po koliko časa, se v boksu začne trenirati resneje? Na začetku druge možnosti kot "redni" trening 2 do 3 krat na teden verjetno ni mogoč, ali pač? Sprašujem zato, ker mislim, da je razlika med osnovnošolcem, ki začne trenirati zato, da ne sedi cele dni za računalnikom in se malo razgiba in med 18 letnikom, ki ima dobro izhodišče kar se tiče telesne pripravljenosti (vsaj mislim tako?) in bi se rad z boksom začel ukvarjati resneje.

In nazadnje še to, kje v Mariboru ali okolici, je možno oz. se priporoča trenirati boks? Vsekakor bi rad klub z čimbolj resnim in individualnim pristopom, čeprav bi zato članarina bila višja in ne kluba, kjer se bom po tednu dni moral osmešiti na sparingih - nekako tako, so namreč izgledali moji treningi Taekwondoja.

Hvala,

Lep Pozdrav!

Odsoten

#2 24.02.2011 08:50:43

KneeToDhead
RJAVI rang [ ]
Od: TukajInZdaj
Registriran: 27.04.2007
Objav: 148

Re: Boks in začetnik

Če ti je tok do boksa pol pejt trenirat in boš vidu al boš mel karejero alne...ni kle nobene znanosti - ziher stavri v lajfu ni  .

Lp smile

The harder you train, the harder it is to surrender.

Odsoten

#3 24.02.2011 09:53:39

NuleFcl
MODRI rang [I ]
Registriran: 30.03.2010
Objav: 12

Pejt v en klub.....trenirej resno....tisto kar vidiš na treningu lahko delaš tudi doma....vsaj shadow boksing je men ful pomagal....omeni trenerju, da imaš ambicijo tekmovati in če ti bo šlo boš slej ko prej na kakem tekmovanju. V Slo je tudi boksarska liga ter veliko različnih turnirjev itd.

Velik sreče

Odsoten

#4 24.02.2011 12:02:34

don matic
RJAVI rang [III ]
Registriran: 23.11.2007
Objav: 313

Kokr sta ti rekla kolega pred mano, pejt v klub na par treningov pa boš vidu če te not potegne al ne. Zdej leta nikakor niso ovira, pač boš šel prvič v ring malo kasneje (če si boš to seveda želel ter če boš pripravljen na to).

Sestava treningov je logično čist odvisna od trenerja, ampak se mi zdi da načeloma ni razlike med "resnim" pa "neresnim" treniranjem (itak pri boksu oz. BV nasploh ne morš neresno trenirat big_smile ). Trener bo že ugotovil/opazil tvoj napredek pa ti zadajal zahtevnejše vaje/treninge ipd. Hočem rečti, da je verjetno povsod tako, da se treningi stopnjujejo po težavnosti glede na nek nivo znanja. Pri nas, na primer, smo tekmovalci trenirali 2x na teden skupaj z rekreativci, ostali treningi pa so bili namenjeni zgolj tekmovalcem, kar je pomenilo bodisi popolnoma individualen trening bodisi bolj zahtevni treningi/kondicijske priprave/etc.

Za klub v Mariboru pa lahko rečem, da se mi zdi da je ŽBK Maribor kar dober (ne vem točno kdo je že trener, samo se spomnim, da je blo kar nekaj dobrih boksarjev kar verjetno pomeni da dobro delajo smile ) sicer ti bo pa še kdo priporočil, ki je iz tistih koncev.

In this city I am judge, jury, and parole officer.

Odsoten

#5 24.02.2011 12:21:39

hlod
VIJOLIČNI rang [II ]
Registriran: 25.12.2008
Objav: 60

boks je tko specifičen šport, da se lahko z zares trdim delom v parih letih (3-5 let) pride zelo visoko, ne glede kako pozno se začne trenirati -govorim med leti 0-35-dost drgač k ostali športi)... je pa tko, bo treba delat ne pa okol ga srat :-)

Zadnjič urejal hlod (24.02.2011 12:22:42)

Odsoten

#6 24.02.2011 13:43:22

BARAKUDA
RJAVI rang [II ]
Registriran: 17.06.2008
Objav: 263

Volja z rednim treningom prineseta lahko zelo veliko...sam odnehati ne smeš prehitro.

Odsoten

#7 05.03.2012 18:18:15

armagedon
MODRI rang [IIII]
Registriran: 05.01.2012
Objav: 29

ŽBK Maribor- trener Milutinovič

Odsoten

Noga deske