Borilne veščine, borilni šport, trening, fight tekmovanja, oprema za borce
Nisi prijavljen!
Mene pa zanima, če je aikido res učinkovit. Bi imel kj šans proti npr. kickbokserju?
Odsoten
Podobne teme sicer že obstajajo... jaz ne vem kako resno nisem treniral aikida, ampak nekaj takega, ki vsebuje nekaj prijemov iz njega (ki so preverjeno učinkoviti) - in ja, zelo verjetno bi imel tudi šanse proti kickboxerju - ampak (vedno je ampak...), zavedati se moraš, da je za popolno učinkovitost aikida trenirati, zelo trdo trenirati vrsto let. Jaz se ga bom jeseni lotil s polno paro, ker me privlači zaradi filozofije in tudi zaradi same izvedbe - npr. meni ne odgovarjajo brce, kot tudi zaradi zdravja ne morem (ne smem) trenirati npr. boksa, ker sem imel že težave z glavo. Torej, kot je bilo večkrat že rečeno - vsaka borilna veščina je lahko učinkovita, če jo izvaja srčen, trmast in dobro natreniran izvajalec borilne veščine, ki pa mora imeti vedno tudi kanec sreče. Je pa verjetno res, da si npr pri kickboxu prej sposoben knockoutirati nasprotnika (mimogrede: v aikidu ni nasprotnikov, ampak so partnerji), kot pa ustaviti kickboxerja z aikidom - se pravi po krajšem času treniranja. Po desetih ali dvajsetih letih pa - kdo ve. Načeloma upaš, da ti tega ni nikoli potrebno uporabiti v praksi in če se le da borbe zmaguješ z besedami ne z udarci in prijemi...
LP
Odsoten
zelo dobro povedano. da se ga tudi z notranjostjo premagat
Odsoten
Vedno se postavlja vpračanje katera borilna veščina je učinkovitejša, kateri stil je učinkovitejši... zakaj? kakšen je odgovor. Ko sem pred več kot 30 leti začel trenirati karate, sem bil prepričan, da je to veščina s katero si nepremagliv, in res je, če dovolj treniraš, če si sprogramiraš glavo, si zmagovalec. Z leti spoznaš, da ni vse v tem.
Danes pri blizu pedestim letom vem, da lahko z močjo uma in tehnik aikida brez strahu potujem in hodim povsod po svetu, po vseh nevarnih krajih. Nekoč sem razmišljal o tem, kje se bom lahko dokazal, danes razmišljam o tem da se mi ne bo potrebno dokazovati. Nekoč sem vedno zašel v konfliktne situacije, danes praktično živim brez konfliktnih situacij. Kaj pomeni biti boljši, premagati, zmagati... koga? sebe? Mogoče je še najboljši odgovor na to vprašanje eno načel aikida oziroma kot je dejal svojim učencem Morihei Ueshiba; "Tudi če si premagal nasprotnika nisi dosegel veliko, imaš sovražnika več." Sicer pa ne glede na veščino ali stil, vedno se lahko pojavi boljši z isto ali pa drugo veščino, z istim ali pa drugim stilom.
Odsoten
zaleo dobro povedano Sensei... ! AMpak najtežje je premagati samega sebe... samo svoj strah...
Odsoten
Ja, res je, takrat postaneš zmagovalec
Odsoten
jp pa pomoje najdeš notranji mir pol lahko mirno hodiš povsod pa te ni ničesar strah to se mi dopade pr tem :d
Odsoten
Popolnoma se strinjam s Sensei-jem . Samo to bi dodal ,da strah je vedno prisoten in mora biti saj vemo ,da človek ,kadar ga je strah lahko naredi stvari z nadnaravno močjo,če le pozitivno usmeri strah.Nekatere pa strah blokira in na tem je treba delat. Strah ne moremo premagat ampak samo obvladat. No tko nekak jaz razmišljam o tem.
Lp
KATANA
Odsoten
KATANA je napisal:
Popolnoma se strinjam s Sensei-jem . Samo to bi dodal ,da strah je vedno prisoten in mora biti saj vemo ,da človek ,kadar ga je strah lahko naredi stvari z nadnaravno močjo,če le pozitivno usmeri strah.Nekatere pa strah blokira in na tem je treba delat. Strah ne moremo premagat ampak samo obvladat. No tko nekak jaz razmišljam o tem.
Lp
KATANA
Tudi jaz mislim tak pa dobro povedano.
Odsoten
Aikido ni borilna veščina, ki ima cilj premagati nasprotnika z njegovo močjo. Od nasprotnika se moraš učiti, ga sprejeti in ga premagati ter ohraniti dostojanstvo.
V umetnosti bi lahko primerjal fotografijo in sliko.......
Zadnjič urejal boriszip (04.05.2010 22:37:30)
Odsoten
Jaz bi se tudi strinjal da je strah fatkor kateri ima velik vpliv na razplet dogotkov in njihov učinek samih teh zato ga je treba tudi premagati se pravi zmagaš če premagaš samega sebe!!!
Odsoten
Sensej nas uči, da prideš na trening najprej zaradi partnerja , nato zaradi senseja in šele na koncu zaradi sebe. Tako malo smo pomembni kot oseba, kot praviš BARAKUDA moraš premagati najprej sebe.
Odsoten