Borilne veščine, borilni šport, trening, fight tekmovanja, oprema za borce
Nisi prijavljen!
mene pa zanima kakšne vrste karateja lahko treniraš tukaj (shotokan........)
http://www.sportravne.si/vsebine_detail … mp;nid=997
tisti ki trenirate napišite kako potekajo treningi
in
in
Odsoten
zanima me tudi ali je karate primeren za samoobrambo
kakšna je razlika med karatejem in Tang Soo Do (tangsudo)
kje v bližini bi lahko treniral Tang Soo Do
Odsoten
potem pa še kje v bližini bi lahko treniral taekwondo:aham:
Odsoten
http://www.karate-klub-prevalje.si/
tukaj je še en klub
ali tukaj trenirajo SHOTOKAN karate ali kateri drugi stil karateja
Odsoten
haha ti pa si brzinc!
Odsoten
monolog...
Odsoten
prosim napišite kaj veste o teh borilnih veščinah:)
Odsoten
Ja, dj mal počak pa se bo najdu kkšn k we kj weč o tem, n more bit wse u 20 minutkah 
Odsoten
Najboljše ti je da obiščeš kak trening v bližini si v tvojem kraju pa vidiš kje si in pri čem.
Odsoten
Če piše tradicionalno je to Shotokan.
In zadeva ni pretirano uporabna za samoobrambo, saj bolj temelji na estetitiki kot pa uporabnosti. Borbe se začnjeo šele pri višjih pasovih, pa še tam gre zadeva na dotik. Pa še tehnično je Karate dokaj omejen (predvsem udarci z roko) Treningi so v tem času, ko imaš na voljo res veliko borilnih veščin dokaj dolgočasni (treniral ene 4 mesece, nehal zaradi dolgčasa).
Treningi potekajo nekako takole. Ogrevanje, nakar tehnike (hoja gor in dol po telovadnici v raznih guardih), na koncu pa še kate. Nevem no, sem treniral že kar nekaj stvari in mi je karate daleč najmanj bil zanimiv. Ima pa veliko estetsko vrednost... Ene dve leti nazaj sem si ogledal polaganje za 3.dan, ki morem reči je zgledalo res fantastično.
Če te že zanima stand-up, pejt raj treniran boks, kickboks, muai thai ali pa celo tradicionalni jiu-jitsu. Če te pa zanima čista samoobramba pa pejdi na kakšne Ryu-kyu Kempo ali kaj podobnega.
PS: pa tole ni real-time chat, ampak forum. Tukaj je treba počakat na odgovor.
Zadnjič urejal xxaxx (10.03.2010 12:58:45)
Odsoten
kaj pa wing chun (wing tsun)?
ali ga kdo trenira? http://www.wingchun-satori.si/ klub v moji bližini
ali je ta veščina primerna za samoobrambo
prosim napišite potek treninga (tisti ki trenirate)
ali je pri wing chuno večji poudarek na ročnih ali na nožnih tehnikah
ali uporabljajo tudi kolena in komolce
l.p
Odsoten
Vse te osnovne stvari o borilnih veščina lahko najdeš na spletu... na primer http://en.wikipedia.org/wiki/Wing_Tsun Potem za pravi vtis pogledaš še filmčke na youtubu http://bit.ly/cMt7e3 Uglavnem vse odgovore na tvoja vprašanja se da najti v 2min.
Veščina je po mojem mnenju dokaj efektivna v samoobrambi (seveda pa je lahko vsaka veščina odlična za samoobrambo, če obvladaš določene kombinacije ali udarce), mogoče kar je zanimivega pri tej veščini je to, da se boj odvija na zelo majhni distanci. Zaradi tega je tudi več udarcev z rokami, komolci ter koleni, vseeno bi pa rekel, da je večji poudarek na ročni tehniki, ter predvsem na reagiranju oziroma refleksih.
Glede poteka treninga sem mnenja, da vsak posameznik in trener preferira svoj potek treninga. Enim je pač všeč da najprej pilijo tehniko, drugim pa da imajo takoj sparinge. Stvar okusa.
Odsoten
pa tudi sparingi se začnejo pri kakem rumenem pasu že...kak pa je uporaben pa je stvar posameznika, ki ga prakticira..
Odsoten
@xxaxx, moram te demantirat...
In zadeva ni pretirano uporabna za samoobrambo, saj bolj temelji na estetitiki kot pa uporabnosti.
Karate je samoobrambna borilna veščina, ena od 20 zapovedi karateja je, da pravi karateist nikoli ne napade prvi. Vsaka kata, forma ali navidezni boj se začne z blokom kateremu ponavadi sledi udarec ali pa še en blok, odvisno od kate ki jih je v shotokan karateju 26 različnih vrst.
Treningi potekajo nekako takole. Ogrevanje, nakar tehnike (hoja gor in dol po telovadnici v raznih guardih), na koncu pa še kate. Nevem no, sem treniral že kar nekaj stvari in mi je karate daleč najmanj bil zanimiv.
Hoja gor in dol, joj no. Domnevam, da ne zmoreš pravega zenkucu dachi stava naredit, da temu praviš hoja gor in dol. Ti stavi so nizki in tako težki za držat, da rabiš nekaj let resnega treninga, da obvladaš in začutiš takšen položaj. Z njimi si ojačaš noge in tiste mišice na nogah, ki jih rabiš za odriv naprej, nazaj ali v stran. Treba je razumeti, da s tehniko in katami krepiš tiste mišice in vadiš tiste gibe, ki jih uporabljaš v realni borbi. In s ponavljanjem teh gibov ti avtomatiziraš telo,odzivi telesa postanejo refleksni. Tako da kat js ne bi podcenjeval, so temelj in osnova shotokana, in so sofisticarana in prefinjena simulacija večine možnih borbenih situacij v realnem svetu.
Borbe se začnjeo šele pri višjih pasovih, pa še tam gre zadeva na dotik. Pa še tehnično je Karate dokaj omejen (predvsem udarci z roko)
Zakaj šele pri višjih pasovih borbe. V shotokan karateju se ponavadi uporabljajo gole pesti ali pa rokavice z minimalno zaščito in js kot oseba, ki ima rad svojo glavo se ne spuščam v borbo z nekom, ki ne bo znal kontrole naredit ker udarec v glavo brez zaščite rokavic je enako zobje po tleh. V bistvu je tezje naredit udarec s kontrolo v premikajočo se tarco, kot pa brez kontrole, in ta veščina se kali skozi leta učenja in dela.
Pa še tehnično je Karate dokaj omejen (predvsem udarci z roko)
Ne bom našteval , glej google,boš videl da obstaja ogromno različnih nožnih tehnik v karateju, ki so celo priznane kot ene od najbolj efektivnih noznih tehnik, poleg tega obstajajo prijemi,meti,vzvodi, ki so sestavni del shotokana, saj je karate nastal tudi iz ju jitsa.
Lp
Zadnjič urejal drmr (15.11.2010 17:10:23)
Odsoten