forum.MMA.si

Borilne veščine, borilni šport, trening, fight tekmovanja, oprema za borce

Nisi prijavljen!

#81 27.09.2007 10:18:00

KATANA
Črni rang
Od: Postojna
Registriran: 02.08.2007
Objav: 720
Spletna stran

Re: borba z orožjem, uporaba, trening, samoobramba

Horn3t je napisal:

Ali ni forum namenjen izmenjavi (različnih) mnenj? Dokler je vse na nivoju nekega kulturnega dialoga, je prav koristno videti različne poglede na isto stvar. In najbolj važno - da si po koncu debate, kot po koncu treninga znamo pogledati v oči, si podati roke in oditi skupaj na pivo (vodo, kavo, kokto - karkoli pač pijete).
LP

+1 kram

Lp
KATANA ma vas hjarta

Zadnjič urejal KATANA (27.09.2007 14:55:51)


...borec je človek,ki je dosegel ravnotežje med občutkom
   strahu,da je človek in občutkom ponosa,ker je človek...
 
www.ka-te-slo.blogspot.com, www.katanateamslo.blogspot.com , www.katanatati.blogspot.com

Odsoten

 

#82 02.10.2007 02:49:22

Lapu lapu
MODRI rang [I ]
Registriran: 14.09.2007
Objav: 10
Spletna stran

Re: borba z orožjem, uporaba, trening, samoobramba

Ne vem od kot ideja, da se borbe z nožem učimo zato, da bi nekoga ubili,lol  Namen je USTAVITI napadalca (ce). Nevarno? Kot je dejal Dogzilla, tudi poln šus v glavo, met ali choke zna biti zelo nevaren in ljudje se ne bodo več zbudili. Vedno znova me preseneča, kako je človek po eni strani izjemno občutljivo bitje, po drugi pa lahko sprejme neverjetno veliko batin in poškodb. Zgodilo se je, ko je človek umrl od enega šusa v glavo. Ravno tako tudi od vboda v telo, s strani popolnega nepoznavalca. Po drugi strani, pa so bili ljudje neverjetno tepeni goloroko, s palicami, porezani in zabodeni z noži, kot tudi ustreljeni in so preživeli.
Orožje nedvomno ni prva metoda obrambe ampak zadnja. Če se situaciji lahko izmaknemo naredimo to. Če se lahko ubranimo goloroko nedvomno ne bomo vlekli orožja. Če pa je situacija brezizhodna, uporabimo orožje. Da prepoznamo situacijo, je potrebno ogromno vadbe, mentalnega treninga, izkušnje in prevsem zaupanja v lastne sposobnosti. Za to pa so potrebna leta.Borbe z nožem se učimo iz več razlogov.
1. šele če znaš zares uporabljati nož, se boš znal od njega tudi braniti. Tako goloroko, z nožem in drugimi orožji. Napadi z nožem, kot tudi drugim orožjem, so precej drugačni kot tisti, ki jih izvajajo v številnih ''tradicionalnih'' stilih, ko nas nekdo ''štiha'' od zgoraj oz. zabade naravnost in potem čaka, da mi vso zadevo speljemo, ga vržemo po tleh in razorožimo. Hehehe, na žalost je še danes marsikje nekako takole: http://www.youtube.com/watch?v=h_vvI26NnwE


2. če je napadalcev več, se jih brez orožja težko ubranimo. Ne govorim o treh zakajenih mulcih, ki ti težijo pred šolo, ampak o napadalcih, ki resno ogrožajo tvoje življenje ali življenje tvojih bližnjih ter vedo kaj delajo. Za test lahko poizkusiš borbo z tremi ali več  kolegi iz kluba, ki te bodo napadali na polno in z namenom. 5 sek max. in bil boš na tleh, medtem ko te bosta vsaj dva brcala v glavo. Z nožem lahko to preprečimo oz. imamo vsaj več možnosti za obrambo. V realnih borilnih veščinah nožu zato pravimo ''equaliser''. Če se bo ženska boksala ali brcala z moškim, nima kaj dosti šans. Če se bo metala po tleh in ni vsaj Raša Sraka ali Urška Žolnir tudi ne. Prav tako tudi 60 kilski moški nima kaj dosti šans proti 90, 100 kilašu, razen če ni izjemno natreniran.
''Preemptive strike'' oz. ''udari prvi'' ter orožja, lahko situacijo hitro obrnejo nam v prid.
Na tem posnetku: http://www.youtube.com/watch?v=P9qSh3KQ … mp;search=
prvi dve sceni jasno pokažeta, kako izgleda preemtive strike na ulici ter napad z nožem. Surovo in brutalno. Ko bi bilo le vse tako lepo kot v doju.


Obstajata dve vrsti obrambe z nožem. Prvi so tako imenovani biomehanični rezi, ko režemo mišice in ligamente, ter s tem onemogočimo nasprotniku gibanje oz. nadaljnjo uporabo orožja. To je metoda, ki jo učimo civile. Naj bo to enkrat jasno!!!Druga metoda pa je vojaška oz. profesionalna uporaba, ki je namenjena totalni onesposobitvi. Tu režemo predvsem vitalne tarče, karotidna arterija, jugularna vena, kalvikalna arterija,  trebušna aorta, femoralna arterija oz delamo vbode v srce,  genitalije, ostale organe. To so ''fight stopperji'' za na bojišče. Seveda samo poznavanje tarč ni dovolj. Pomembna je metoda, kako o njih sploh pridemo v žaru borbe. Zato je nujno poznavanje 5 distanc borbe in prehodov med njimi. Goloroko ali z orožji, principi so dokaj podobni. Tretja metoda je kombinacija obeh.


Veseli me, da je na forumu prevladal razum in da smo spoznali, da ima vsak svoje razloge, zakaj trenira. Hodimo po isti poti, športni, drugi ''bojevniški'', tretji tradicionalni,... Katera komu paše, je odvisno od posameznika, vse pa so ''pravilne''. Lapu lapu tudi nazdravi storstark

Vseeno priporočam, da se preden izražamo mnenje ali celo poznavalska dejstva o klubu ali veščini o njej pozanimamo oz. oglasimo v klubu, kjer jo trenirajo.  V našem klubu vedno z veseljem razložimo in prikažemo vse zadeve. Zagotovo tudi drugod. Pustimo pa kaj je rekel kolega od kolega od kolega, katerega mlajši brat je baje treniral v klubu in je povedal kolegu,….. big_smile big_smile big_smile big_smile big_smile

The proof of pudding is in eating it!


LP,

Odsoten

 

#83 02.10.2007 13:08:23

KATANA
Črni rang
Od: Postojna
Registriran: 02.08.2007
Objav: 720
Spletna stran

Re: borba z orožjem, uporaba, trening, samoobramba

he he he "equaliser" bravo. Tud mi delamo podobno zadevo Progresiv fight sistem by Paul Vunak in Dan Inosanto. Na eni od mojih inštruktorskih DVD-jev Paul uporablja točno ta izraz za nož.Glih včeraj smo mel trening s kratko palico oz. escrimo in je blo zelo uredu.Osnovne udarce +blokade in dogovorjene kombinacije.Zelo dinamičen trening.Vsi so bili navdušeni in zadovoljni.Počasi bomo začeli tud tehnike z nožem. Men je to ful všeč sam še en boben moramo zrihtat za ritem pa bo super.Kmalu se oglasim pr vas Lapu Lapu sam moram najdt prav termin ker mam treninge pon.in sreda tako kot vi. Drugač pa prpravljam glazbeno formo z palicami za DP,ki bo 13.10. v Ormožu in verjamem,da bodo prvič videli escrimo na tekmah.

Lp
KATANA samurai

Zadnjič urejal KATANA (02.10.2007 14:10:21)


...borec je človek,ki je dosegel ravnotežje med občutkom
   strahu,da je človek in občutkom ponosa,ker je človek...
 
www.ka-te-slo.blogspot.com, www.katanateamslo.blogspot.com , www.katanatati.blogspot.com

Odsoten

 

#84 19.09.2008 20:35:09

PsiHoxxx
MODRI rang [I ]
Registriran: 17.02.2007
Objav: 10

Re: borba z orožjem, uporaba, trening, samoobramba

dodal bi samo še par zadev...

osebno bi se orožje na orožje raje pomeril z nekom, ki je zadevo treniral in ve kaj dela... seveda če se ne gre za življenje...  treniran osebek bo zadevo lahko izvedel z minimalno poškodbo nasprotnika, ki ga bo onemogočila (oz. nekje tam blizu), medtem ko te bo en levi zabodel v trebuh. Prav tako bo najbrž zadel akr cilja, kar pomeni, da če hoče zgrešiti vitalne točke jih bo zgreši in mi ne bo porezal vseh žil ipd.

pri borilnih sistemih je treba ločiti dve zadevi... tekmovalne oz. športen veščine in ostale oz. samoobrambne veščine - tukaj je bilo že veliko povedanega, dodal bi le še to, da šprtne veščine z orožjem obstajajo in imajo celo tekmovanja (kali, canne, kendo...)... sicer za vse velja da ob prehodu v športne vode (ene bolj, druge manj) izgubijo samoobrambne vrline ter da zahtevajo uporabo določene zaščitne opreme, da ne pride do poškodb ...  so pa čisti šport, ki ne pozna knock outa, zlomljenih nosov ipd. stvari (če je že varnost nek argument)

trditi, da če treniraš z orožjem treniraš da boš nekoga fentau je kot da bi rekel da če treniraš boks/karate/... treniraš da boš nekoga pretepel do kliničnega ipd.

Odsoten

 

#85 30.04.2009 18:19:43

karasu
MODRI rang [II ]
Od: Velenje
Registriran: 21.04.2009
Objav: 13
Spletna stran

Re: borba z orožjem, uporaba, trening, samoobramba

moje mnenje je vseeno,..najboljša obramba je udarec BEŽIGERI !

da ne bom izpadu strahopetec,...zmagaj z CHI-jem ( ne kijem!!) , ne z silo,...


剣を殺す, 技を殺す, 氣を殺す
ken o korosu, waza o korosu, ki o korosu
, kill their sword, kill their technique,kill their spirit
samurai

Odsoten

 

#86 30.04.2009 19:53:53

COBO
VIJOLIČNI rang [IIII]
Registriran: 28.10.2007
Objav: 92

Re: borba z orožjem, uporaba, trening, samoobramba

Se strinjam, da če ima nasprotnik nož ti pa zgolj pest in mal zraka v njej....bejž.

Če nikakor ni možno zbežat pa pridejo seveda tehnike v igro. SLednje moraš leta in leta prakticirat, če jih hočeš aplicirat v realnosti.

Kot čisto grobo grobo osnovo pa nasvet : - pogled vedno usmerjen k nožu ( orožju ) in skušaj kontrolirati roko v kateri je orožje ( pomoznosti zapestje ).

Udarci in brce v glavo in druge vitalne tarče ne bodo spremenile dejstva, da ima on še vedno v roki nož...1 rez je dovolj, da iz tebe naredi kripl-4-life tko da previdno.

No shame in running smile

Odsoten

 

#87 04.06.2010 03:31:17

fc-epic
MODRI rang [ ]
Registriran: 04.06.2010
Objav: 7

Re: borba z orožjem, uporaba, trening, samoobramba

Živjo vsem skupaj ! Se opravičujem za obujanje stare teme.

Vse, ki zanima realno kontaktno spariranje (in seveda tudi obramba) s palico (palico kot palico, ne kot substitut mačete ali česa drugega) in prirejenim orodjem v neenakovrednih scenarijih, vabimo na ogled sledeče strani :

Dog Brothers prvič v Sloveniji. Prvi in edini uradni DB klan

www.fc-epic.net

WOOF

Zadnjič urejal fc-epic (01.12.2011 22:36:57)


Everyone knows what something means, until there is a problem.

Odsoten

 

Noga deske