forum.MMA.si

Borilne veščine, borilni šport, trening, fight tekmovanja, oprema za borce

Nisi prijavljen!

#1 17.06.2010 17:45:09

NATAWE
MODRI rang [II ]
Od: Maribor
Registriran: 10.11.2006
Objav: 14
Spletna stran

IZJAVA LJUBA JAVORŠKA O MODERNEM ŠPORTNEM KARATEJU

Kakšen smisel imajo borilne veščine? Nobenega, če ga ti ne najdeš v sebi. (Nakazato Shoguro)

Odsoten

#2 18.06.2010 09:21:05

BARAKUDA
RJAVI rang [II ]
Registriran: 17.06.2008
Objav: 263

Re: IZJAVA LJUBA JAVORŠKA O MODERNEM ŠPORTNEM KARATEJU

Sramota!

Odsoten

#3 18.06.2010 13:05:20

MMA.si
Administrator
Od: Ljubljana, Celovška 172
Registriran: 05.03.2006
Objav: 2183
Spletna stran

res je tako - na žalost hmm  in to tudi ni nič novega, to sem namreč ugotovil in izkusil tudi sam že pred slabimi petnajstimi leti...

Lp, Peter
__________________________________________________________________________________
> borilna oprema in oblačila: www.mma.si/si/shop/1

Odsoten

#4 18.06.2010 14:36:27

NATAWE
MODRI rang [II ]
Spletna stran

Ja .... in potem se pojavijo še takšni, ki me sprašujejo zakaj sem to sploh objavila ... tako pač je in konec.

Sama sem najbolj razočarana, da se to dogaja prav pri BORILNIH VEŠČINAH. Takšno držo bi namreč pričakovala prej od kakšnega klekljarskega društva, ne pa od - borcev.

Pri Javoršku najbolj cenim ravno to, da ni tiho in da se ni prodal.

Sam  jih je te napake še kako izkusil na svoji koži in hvala bogu, da se najde nekdo, ki je pripravljen te stvari tudi povedati takšne kot so.

Nasprotujejo pa razčiščevanju tako samo tisti, ki imajo od zdajšnjega načina dela- profit.

Lep pozdrav vsem skupaj- Natawe

Kakšen smisel imajo borilne veščine? Nobenega, če ga ti ne najdeš v sebi. (Nakazato Shoguro)

Odsoten

#5 20.06.2010 12:17:44

hamoni
VIJOLIČNI rang [ ]
Registriran: 19.06.2010
Objav: 36

ja tako je karate gre naprej. poglejmo naprimer japonsko mečevanje je postalo kendo. taekwondo je postalo stoterica brc brez pomena. pa kljub temu obstajajo šole pravega japonskega mečevanja in kvalitetni klubi tradicionalnega taekwondoja. enako se bo zgodilo s karatejem. dolgo sem že v njem in dobro poznam stanje. kzs pomojem dela povsem korektno. podprira karate kot vrhunski šport in uspevajo ji rezultati na svetovnem nivoju. poznam celotno mladinsko reprezentanco in večino članov nekateri so mi res dobri prijatelji. uživajo v tem kar delajo in mislim da z tekomvalno različico karateja ni nič narobe. sicer sam se ne zanimam za WKF ker se mi zdi preveč evropska. dolgo sem tekmoval v JKA ki je star način tekmovanja nevem koliko poznate to. a ta način tekmovanja je povsem dober za stare šole karateja. zdaj pa ne tekmujem več tudi v tem. s karatejem se ukvarjam samo na osebnem nivoju in se ukvarjam z okinawskim prvotnim slogom, ki pa je že skoraj kung fu.

torej moje mnenje kzs naj podpira športnike. tisi ki mu pa to naj všeč pa naj dela po svoje. kdo pa pravi da morajo biti vsi z vsem zadovoljni. borilna veščina je tako ali tako prvo na osebnem nivoju, nato pa naprej.

Odsoten

#6 13.11.2010 18:21:07

drmr
MODRI rang [I ]
Registriran: 13.11.2010
Objav: 10

Karateja je škoda, da je toliko kreganja v njem. Mogoče pa mu je to usojeno, ker zarad prepirov znotraj njega ne bo nikoli olimpijski  masivn šport, ampak bo ostal skrit nekje, nespremenjen, tradicionalen. Bomo videli so rekli slepi...: )
Pa veliko užitkov na poti prazne roke vam želim smile

Nemočen v svoji moči

Odsoten

#7 13.11.2010 18:27:06

drmr
MODRI rang [I ]

MODERNI ŠPORTNI KARATE

Gre za športno panogo, ki z resničnim karatejem nima nič skupnega, še posebej, ko govorimo o otroškem karateju in modernem športnem karateju.

Globalizacija, demokracija in recesija so svetovne potegavščine, ki so gospodarstvo pripeljale na rob obubožanosti. Odraz politike je gospodarstvo, odraz gospodarstva pa šport in kultura.

Je prihodnost Slovenije odvisna od pritiskanja na gumbe? Kdo bo še delal in kakšne so izkušnje ljudi, ki vodijo to državo in kdo in kako dela v športu?

Olimpijske medalje niso enako ovrednotene, če nisi v službi politike. Za Slovenijo, za Slovence se glasi parola. Šampion nad šampioni Kozmus bi to znal bolje kot večina drugih, ki so zasedli visoke položaje, a se je odločil, da konča kariero. Sam najbolje ve zakaj.

Uvod je seveda v mojem stilu, je pa tesno povezan s sistemom in vodenjem krovne karate organizacije (KZS).
Sistem in način ki ga izvajajo in zagovarjajo odgovorni v KZS škodi zdravemu razvoju organizma tako telesno kot duhovno, predvsem zato, ker se to žal začenja z najmlajšimi.

Ko nehote spremljam dogajanje in ko slišim kako nekdo vodi politiko KZS moram potrditi in priznati besede F. Gichina, ko je zapisal, da je prihodnost karateja zaskrbljujoča.

Kot nekdanji vrhunski športnik ugotavljam, da je želja po rezultatu (medaljah) presegla vse meje zdravega športa. Predvsem bi opozoril na epidemijo otroškega karateja (tekmovanja) ki ne temelji na nobenih osnovnih vrednotah. Vse te dirke iz tedna v teden na tekmovanja- taka ali drugačna- so nedopustne in otrokom škodljive. Pomembne so samo medalje ne glede na sredstva katera uporablja za dosego cilja ta zaprti sistem. Trenerji izbirajo tekmovanja s kom lahko in s kom se ne sme sodelovati, saj tako narekuje politika KZS. Mnogi starši (sponzorji) velikokrat prevzemajo stroko trenerjev. Če bi analiziral, kaj vse je večina trenerjev, sodnikov in organizatorjev sposobna narediti za en sam cent, se ti lahko obrne želodec. Sistem treningov in količina tekmovanj je zgrešena in način treniranja zdravju škodljiv.

To ne pomeni, da nasprotujem organizciji tekmovanj. Sem pa velik nasprotnik temu, da so tekmovanja presegla Bauhausove in Merkatorjeve »pakete«.

Verjamem, da bo prišel čas, ko bodo odgovorni morali doumeti, da je bil karate ustvarjen v obdobju, ko se je treniral zgolj za potrebe samoobrambe- kot življenska filozofija in to je izrazilo veščino ter v celoti obogatilo življenje.
Kate se niso predstavljale javno in nobeden jih ni ocenjeval. Imele so povsem drug cilj in smisel. Sedanji pomen kat je povsem skregan z realnostjo.
Upam, da se bo vse to nekega dne prekinilo.

Karate se je nekoč na Japonskem treniral v šolah in je služil splošnem telesnem razvoju tako kot nekoč pri nas telesna vzgoja. Vadilo se je zato, da se telo razvije in formira ter da se ohrani zdravje ne glede na starost. Poudarjam, da moderni športni karate (delo na fokuserjih in podobnih rekvizitih škoduje mlademu neformiranemu organizmu, trening pa povzroča mikrospremembe , ki vodijo k poškodbam ali kasneje celo k invalidnosti).

Ozadje za takšno početje je v večini medalja, da trener ali starši izsanjajo svoje neizsanjane sanje preko lastnega otroka ne glede na ceno, ki jo bo ta za to plačal. Tisti, ki vodijo klube, bi se morali zavedati, da delajo z živimi bitji, ki jih je potrebno s previdnostjo in strokovnostjo postopno razvijati. Vse nepravilnosti in bolna nagnjenja negativno vplivajo tudi na mentalni razvoj. Usmerjajo se v zavist in bolno dokazovanje, ki ne temelji na resničnih vrednotah, katere so temelj karateja.

Nezadovoljstva so se že začela izražati. Veliko staršev je ugotovilo, da ta finančna vlaganja in dirke iz tedna v teden na tekmovanja ne vodijo nikamor. Otroci izgubljajo interes in prenehajo trenirati. Sami ugotavljajo, da trenirati dvakrat ali trikrat na teden in postati reprezentat ne pomeni več nič posebnega.

Riba smrdi pri glavi. Vse dokler se ne bo uvedel nov sistem vrednot, da se z njim stopi na pot manipuliranja z otroci, se v karateju ne bo nič spremenilo.
Ljudjem, ki vodijo politiko KZS, je popolnoma vseeno za zavest otrok.
Vseeno jim je za resnost in dobro karateja.
Glavni cilj so jim materialne dobrine, potovanja in da imajo kontrolo nad sistemom.

Seveda se to tudi ne bo spremenilo. Vsaj tako dolgo ne, dokler jih ne bo pokopal njihov lasten zgrešen sistem ali pa čudež, da bo zmagal razum nad pohlepom, kar je pa zelo težko verjetno, saj je že Einstein ugotovil, da le dve stvari nimata meja. Človeška neumnost in vesolje. Vendar za slednje ni bil prepričan kot je sam rad dodal ...

Ljubo Javoršek
mojster karateja 7. DAN

Krasno napisano, se podpišem v marsičem!!!!!

Zadnjič urejal drmr (13.11.2010 18:33:51)

Nemočen v svoji moči

Odsoten

#8 14.11.2010 10:29:23

KATANA
Črni rang
Od: Postojna
Registriran: 02.08.2007
Objav: 720
Spletna stran

Karate se je nekoč na Japonskem treniral v šolah in je služil splošnem telesnem razvoju tako kot nekoč pri nas telesna vzgoja. Vadilo se je zato, da se telo razvije in formira ter da se ohrani zdravje ne glede na starost. Poudarjam, da moderni športni karate (delo na fokuserjih in podobnih rekvizitih škoduje mlademu neformiranemu organizmu, trening pa povzroča mikrospremembe , ki vodijo k poškodbam ali kasneje celo k invalidnosti).

ah tole pa malo pretirava..vsaka čast Javoršku samo tale izjava je pa iz trte zvita

Lp
Katana

...borec je človek,ki je dosegel ravnotežje med občutkom
   strahu,da je človek in občutkom ponosa,ker je človek...

www.ka-te-slo.blogspot.com, www.katanateamslo.blogspot.com , www.katanatati.blogspot.com

Odsoten

#9 14.11.2010 11:26:11

wai kru
VIJOLIČNI rang [I ]
Registriran: 06.09.2009
Objav: 48

- G Javoršek naj gre malo na Japonsko od koder izvira karate v kakšen samostan kjer trenirajo tradicionalni karate, da bo lahko iz prve roke videl kako se utrjuje telo in duha..smile ter kakšne posledice- mikrospremembe  to pušča na človeka. Fokusarji in podobni rekviziti so proti temu mala malica.  Treningi potekajo v vseh vremenskih pogojih,z velikimi obremenitvami  tudi v snegu do pasu slečeni, bosi, tudi mladina...prenašanja bremena po številnih stopnicah, priporočam knjigo našega Jerneja Mehleta ,ki je osebno doživel to iskušnjo, saj je  prezivel vrsto let v takih pogojih. Naslova se zal ne spomnim.

Zadnjič urejal wai kru (14.11.2010 11:29:32)

Odsoten

#10 14.11.2010 12:18:37

drmr
MODRI rang [I ]

Na lastne oči vidim, kako otroci dojemajo karate. So demoralizirani, delajo tehniko brezvoljno, starši in trenerji pa pritiskajo nanje, ker hočejo rezultate. To je dejstvo, vsaj v klubu kjer js treniram, kako je pa drugje pa ne vem ampak dvomim, da je kaj drugače. Treba se vprašat, zakaj se učiš karateja; zato, da bi dobil medaljo in priznanje množice, ali pa ga treniraš zato, da narediš nekaj na sebi in v sebi. In želja ter posledično hlastanje po medaljah zagotovo negativno vpliva na samo pojmovanje karateja, ki je v bistvu bolj filozofija in življenska pot, kot pa vse drugo. Na srečo nisem več otrok in me nihče več nima pravice silit v nekaj tako da bom ostal lepo tradicionalen in treniral to veščino predvsem za krepenje duha in čistočo uma, kot pa za zlato medaljo in lasten fan club.

Zadnjič urejal drmr (14.11.2010 14:04:53)

Nemočen v svoji moči

Odsoten

#11 14.11.2010 12:28:28

Mind
VIJOLIČNI rang [III ]
Registriran: 19.04.2009
Objav: 68

Ker rad povem svoje, bom povedal svoje mnenje o tem kaj se dogaja s karatejem in drugimi borilnimi veščinami. Karate se je nekoč na Japonskem treniral v ŠOLAH. Šola na Japonskem in današnji klubi sta 2 popolnoma različna pomena. Tam si moral imeti urejene odnose doma in zdelovati razrede, da si sploh lahko se učil karate. kdor se je  pretepal, ni imel več dovoljenja trenirati še naprej. Učil jih je mojster, ki pa jih ni učil samo, kako udariti ampak tudi razumeti, da lahko z enim udarcem narediš veliko škodo. Naučili so se razmišljati in živeti. Tako se je učenec oblikoval v osebnost, ki je bila visoko razvita, disciplinirana in cenjena.  Borilne veščine na žalost nekateri izkoriščajo za lažjo pot do denarja, kar pa ni pravi pomen borilnih veščin. In zato je bil F. Gichin zaskrbljen za prihodnost karateja. Da pa se najde človek, kot je g.Javoršek, ki pove kar si zares misli, ga je pa treba podpreti in mu ne metati polena pod noge.

Zadnjič urejal Mind (14.11.2010 12:29:11)

Človeka ne določata ne slava ne denar ampak trohica plemenitosti, ki jo ima v sebi.

- Mate Parlov

Odsoten

#12 14.11.2010 13:11:25

Mind
VIJOLIČNI rang [III ]
Registriran: 19.04.2009
Objav: 68

človek, kot je g.Javoršek, ki pove kar si zares misli, ga je pa treba podpreti in mu ne metati polena pod noge.

tako se kaj spremeni....

Človeka ne določata ne slava ne denar ampak trohica plemenitosti, ki jo ima v sebi.

- Mate Parlov

Odsoten

#13 14.11.2010 13:34:35

drmr
MODRI rang [I ]

Čeprav ne poznam razmer čist do potankosti, mirne vesti moralno podprem g. Javorška in podobno misleče. Ob vsem prebranem sem namreč občutil, da imasta ta dva karate v srcu in samo to šteje. Mogoče so moji občutki neobjektivni, ker tudi sam v življenju hodim po poti, polni polen, podtikanj in laži podanih od drugih ljudi, ampak dvomim, da se motim. Se mi močno dozdeva, da še bolj razumem njegovo borbo za prav tudi zato,  ker lahko na to gledam iz lastnih izkušenj.

Zadnjič urejal drmr (14.11.2010 13:59:01)

Nemočen v svoji moči

Odsoten

#14 14.11.2010 14:19:37

drmr
MODRI rang [I ]

Športni karate in popularizacija karateja sta nam prinesla tudi to, da imajo 6 letni otroci, ki do 6 ne znajo štet, črne pasove, da ima črn pas človek, ki nima 5 pik in to tehniko s pridom uporablja na ulici.  Ta novodobni karate nam je prinesel to, da ga lahko trenira vsakdo, večina pa pri tem pozablja, da je to veščina, ki se jo je treba učiti celo življenje trdo in disciplinirano, da osmislimo njen smisel.

Zaskrbljujoče za karate, predvsem pa za našo družbo je, da se dandanes učenje borilnih veščin ponuja kot bučke pri najbolšemu sosedu.

Nemočen v svoji moči

Odsoten

#15 16.11.2010 15:18:52

NATAWE
MODRI rang [II ]
Spletna stran

Resnično me veseli, da se je našlo nekaj ljudi, ki razumejo bistvo Javorškovega pisanja.

Ostanite zvesti samim sebi!

Natawe

Odsoten

#16 17.11.2010 12:44:59

KATANA
Črni rang
Od: Postojna
Registriran: 02.08.2007
Objav: 720
Spletna stran

jaz vidim predvsem problemk v učiteljih in ne učencih ali staršev. Na žalost velika večina klubov jemljejo vse samo, ra dbijo članarino, ki je žal edni vir sredatev, Jaz sem se odločil, da jemnljem učenece, ki so prierni tako kot v starih člasih,,,pa naj sedi pored telovadnico trdi bndi, in bo sigurno pravi ulčenec. Množičnost me ne zanima več le kvakiteta in pravi donos. TO tega sem prišpel v 4 leti vodenja lastnega kluba.

Lp
Slavko Katana

Zadnjič urejal KATANA (17.11.2010 12:48:00)

...borec je človek,ki je dosegel ravnotežje med občutkom
   strahu,da je človek in občutkom ponosa,ker je človek...

www.ka-te-slo.blogspot.com, www.katanateamslo.blogspot.com , www.katanatati.blogspot.com

Odsoten

Noga deske