Borilne veščine, borilni šport, trening, fight tekmovanja, oprema za borce
Nisi prijavljen!
Če poznaš malo zgodovine Taijiquana in pogledaš kako je bil Taijiquan cenjen s strani mojstrov drugih borilnih veščin hitro dobiš sliko. Mojstrov tistega časa sicer res nisem spoznal, sem pa veliko prebral o tem.
Res je še nikoli nisem ne spoznal niti videl Chen stila, ki bi me prepričal. Ne vdomim, da mojstri Chen stila lahko razvijejo izjemne spretnosti, ampak kot rečeno me z "borbenega" vidika zadeva ne prepriča. Pač stvar okusa.
Odsoten
Jaz se v čitanje nisem veliko spoščal. O tistem času, ki ti govoriš, si spregledal eno bistveno stvar, takrat ni bilo interneta, za potovat v sosednje mesto, si pa porabil dooosti časa 
Da nisi še spoznal mojstra Čen stila in te zato z borbenega vidika ni prepričal je popolnoma razumljiovo. Ni mi pa jasno kako te je lahko Jang stil prepričal z borbrenega vidika, ko pa delaš neko realistično samoobrambo. Bi razumel, če bi rekel, da ti pomagapri sproščanju , koordinaciji gibov, doseganju praznine in bla bla bla... ampak to je druga pesem.
Zdej pa samo tako iz firbca: na katerem stilu pa bazira tvoja realistična samoobramba? (Upam da ne na Jang Tajđi-ju)
Odsoten
Takrajt je bil na Kitansjem cesar, kateri je vedel kaj ja "najbolje". In če je on imel za inštruktorja telesnih stražarjev mojstra Taijiquana pol je bilo že nekaj na tem. ;-)
Pač vsak lahko nek borilni sistem oceni po svoje in to je pač subjektivna ocena. Če bi bilo drugače bi vsi trenirali isto. Jaz sem se pač bolj poglobil v Yang stil, ne toliko v to kar se danes uči ampak preko različnih virov kaj se je učilo npr. pred 100 leti. Dejansko ni dokazov kako je (Yang) Taijiquan zgledal takrat, ker se je skozi čas spreminjal. Dejstvo pa je, da so takrat bili "principi" isti kot danes (to je nedvomno, ker o tem obstajajo zapisi). Torej iz tega se lahko sklepa, da se je spremenila le "oblika" (zunanjost). Dejansko vse kar povzroča vadba Taijiquana je uporabno pri bojevanju (sproščenost, ravnotežje, koordiniranost, senzibilnost,..), problem pri današnjem Taijiquanu je, da tega ne vedo ustrezno aplicirati.
To kar vadim večinoma temelji na Guided Chaos sistemu ( www.attackproof.com ). Zanimivo pa je to, da Guided Chaos ima praktično iste principe kot Yang stil Taijiquana. Mojster Perkins je namreč te principe povzel po Yang stilu katerega uči Waysun Liao.
Odsoten
http://www.youtube.com/user/Samoobramba … B7XSau68yM
Se ne grem več 
Zadnjič urejal mei hua (12.10.2010 18:54:06)
Odsoten
se strinjam z igorjem mei hua...važni pa so itak energy flow, učinkovitost... in ne imena šol...
Odsoten
Pomoje pa so važna dejanja, ne besedačenje 
BV ni enako filozofiranju! Kar tukaj nekateri zeli radi počnejo.
Btw.: energy flow so le drobec celotne slike. To je isto kot bi rekel: "pri vožnji avtomobila je važno obračanje volana." Hja, kdo bo pa vžgal avtomobil, pa dal v prestavo, malo po gasu, malo po bremzi itd...? Aja, avto je treba tudi natankat
Predvsem pa je na cesti doooooosti voznikov , ki tam nimajo kaj iskat, pa ne boš verjel vsi imajo vozniško dovoljenje. Logično saj so za to PLAČALI! Enako je v svetu BV.
Pri BV je najpomembneje SRCE! Šele potem pridejo na vrsto tehnike, moč, kondicija, refleksi, hitrost, bla bla bla in čisto na koncu filozofiranje. To lahko razume samo tisti, ki je že dobil kake batine na ulici in jih tudi dal.
Saj jaz se pa strinjam s tabo, bič. "učinkovitost, in ne imena šol." Še manj pa razne diplome. To je zato da folk pobira dnar ljudem z voljo!
Odsoten
Aja, še to , bič.
V čem pa se točno strinjaš z Igorjem in z mano ne?
Odsoten
Pri BV je najpomembneje SRCE! Šele potem pridejo na vrsto tehnike, moč, kondicija, refleksi, hitrost, bla bla bla in čisto na koncu filozofiranje. To lahko razume samo tisti, ki je že dobil kake batine na ulici in jih tudi dal.
100% se strinjam z to izjavo! 90% v BV je srce in IQ ....10% je pa tehnika!
Lp
Katana
Odsoten
mei hua..če rečema da je taiji gibanje...poskušaj v yangu najt skrito tisto, kar je v chen izraženo. Pomembno pa je gibanje, ne yang, ne chen. Kar je očem skrito še ni nujno da ne obstaja. Dovoli si bit radoveden, ko boš naletel na nekaj, kar si ne znaš razložit oz. ko boš slutil da obstaja nekaj več. Kakorkoli, to je pač pot, ki jo vsak hodi sam.
uživaj v taijiju
Odsoten
aha, še en filozof...
Nisi dojel mojega pisanja, niti mojega vprašanja, ki je bilo namenjeno tebi.
Nič zato. 
Odsoten
Kar sem napisal boš razumel, ko pride čas 
Odsoten
Jaz sem že razumel, problem je v tem , da ti še nisi.
Nič zato.
Odsoten
IMHO, ko govorimo o "Tai Chi"-ju forma sploh ni pomenbna! Forma se je spreminjala skozi čas in tudi različni stili imajo različno formo (tu ne mislim na formo/kato ampak na zunanji/vizualni izgled gibanja). Bistvo Tai Chi-ja so njegovi "principi". Največja napaka pri Tai Chiju je ta, da se večino da na učenje form (zaporedja gibov) ter se spregleda "interni del" (kateri navzven ni viden in se izraža skozi principe).
Tu bi lahko še naprej pisarili in razglabljali (kot nekdo tudi pravi "filozofirali"), ampak kdo hoče in zmore bo razumel, kdor ne pač ne. In kot je nekdo rekel, tisti ki pač še ne razumete, boste razumeli, ko pride čas. Tako, da ne se sekirat. Vse ob svojem času.
Odsoten
Pa še to. Če kdo ne razume "Yang" stila, naj se ne sekira, ker itak jih večina, ki ga trenirajo ne razume. Kaj šele, da bi ga razumeli tisti, ki ga še niso trenirali. :-P Jaz, da sem razumel za kaj gre (no veliko sem razumel, kar nekaj se še učim), sem moral vanj pogledati čisto iz drugega zornega kota. Torej odgovore sem našel izven Yang stila. Tako, da zdaj gledam naj nisto drugače kot prej, ko sem zadevo treniral.
Odsoten