forum.MMA.si

Borilne veščine, borilni šport, trening, fight tekmovanja, oprema za borce

Nisi prijavljen!

#113 14.11.2010 12:54:05

bič
VIJOLIČNI rang [ ]
Registriran: 12.09.2007
Objav: 31

Re: Tai Chi v Sloveniji!

Res ja..standardizacija je naredila veliko škode. Malo mi je pa čudno, da hočejo zdej klasifikacije znanja delat na teh standardiziranih formah, ki nimajo neke vrednosti. Sej mogoče se motim..sam na prvi pogled se mi zdi kot da malo degradirajo Yang šolo. Pa nimam nč proti Chen šoli Taija, da ne bo pomote. Nekatere stvari so mi Chenu zelo všeč.

Zadnjič urejal bič (14.11.2010 12:55:35)

Odsoten

#114 14.11.2010 13:11:31

Samoobramba
RJAVI rang [ ]
Od: Koper
Registriran: 27.09.2008
Objav: 137
Spletna stran

Pač to itak, glede stilov, če ne bi vsi trenirali isto. Pač eni se odločijo za Yang stil, drugi za Chen, tretji za Wu, itd. Nenazadnje nekaterim Tai Chi sploh ni všeč. :-P
Glede zgodovine Tai Chi-ja v zadnjih 100 letih je veliko različnih razlag. Ena skrajnost je "uradna" kitajska razlaga, druga skrajnost so kitajski emigranti, ki so zbežali na zahod pred komunističnim režimom. Tu je bolje, da ne zaidemo v detalje, ker pač vsak zagovarja svoje in pač vsak misli, da je njegovo najbolje. :-P Tako ti, ki so se učili na Kitajskem zagovarjajo eno, drugi, ki so jih učili mojstri na zahodu zagovarjajo drugo. Zato je tudi toliko različnih podzvrsti (npr.) Yang stila. Tisti, ki zadevo pozna, se bo strinjal, da je na svetu zagotovo več kot 100 vrst Yang stila.
Po moje je največji problem Yang stila, da se ga primarno ne uči več kot borilno veščino. Enkrat je bila to borilna večina, ki pač je imela kot "stranski učinek" blagodejne vplive na zdravje. Danes je to neka meditativna telovadba, kjer se izjemoma pokaže tudi kako borbeno aplikacijo. Žal pa je pri Tai Chi-ju (tu mislim predvsem na Yang stil) dodaten problem ta, da zanj danes povprašujejo večinoma starejši, bolani in ženski spol! Torej za njegov borbeni vidik niti ni nekega omembe vrednega povpraševanja. Tako se je sklenil začaran krog. :-( Dokaz temu je npr. to kar danes uči Bruce Kumar Frantzis, kateri je leta cca. 1980 ko se je vrnil s Kitajske učil večinoma Tai Chi kot borilno veščino, danes pa (skladno s povpraševanjem) uči v glavnem Tai Chi za zdravje.

Odsoten

#115 14.11.2010 19:54:13

mei hua
VIJOLIČNI rang [IIII]
Registriran: 11.10.2010
Objav: 80

jurson je napisal:

Kdo od vas komentatorjev oziroma poučevalcev taijija, ki jih priporočate, ima uradno cerficirano kakšno Duan Wei stopnjo?

Sonca vsem
Jure

p.s. mistificiranje je pa lahkotno početje kogarkoli

Sam sem bil včlanjen v PWKA. Še danes ponosno hranim "knjižico". Do leta 2003 sem "izdelal" 4 "stage-je".

jurson je napisal:

Bo še kdo razkril stopnjo, ki jo je dosegel za praktično delo in pri komu?
sonca
Jure

Da malo osvežim zadeve wink

Odsoten

#116 14.11.2010 20:11:38

bič
VIJOLIČNI rang [ ]

včasih yang...
yang shao hou was swift and powerful in delivering his blows and, with eyes blazing like torches, a grim smile on his face and roaring and howling as he darted back and forth, he was held in awe by others. The technical features of his taiji were: overcoming strong attacks with movements that appeared to be soft, adapting oneself to others movements and following up with quick attacks, using the motion of fajin to defeat the opponent with surprise attacks.
The hand movements included; catching, striking and capturing, injuring the attackers muscles and harming his bones, attacking the opponent's acupuncture points and controlling his arteries and veins, using fajin to strike the attacker down with lightning speed."
zdaj yang...meditativna telovadba za gospodinje

Odsoten

#117 14.11.2010 20:47:33

mei hua
VIJOLIČNI rang [IIII]

Vprašanje je bilo:
I. Ali lahko nekdo, ki je mojster Čen stila uči tudi Jang? (Danes je nežalost vse možno. Tudi nekdo, ki ni mojster v ničemer , povčuje marsikaj.)
II. Bo še kdo razkril stopnjo, ki jo je dosegel za praktično delo in pri komu?
Ti pa odgovoriš tako: http://www.youtube.com/watch?v=32UGD0fV45g
Sej vsi znamo nekaj prečitat, mistificirat in copy/pasteat.

Odsoten

#118 14.11.2010 20:51:36

bič
VIJOLIČNI rang [ ]

eno je prebrat, eno pa je razumet wink
kje vidiš kaj, kar sem mistificiral?

Zadnjič urejal bič (14.11.2010 20:56:06)

Odsoten

#119 14.11.2010 20:53:46

mei hua
VIJOLIČNI rang [IIII]

bič je napisal:

eno je prebrat, eno pa je razumet wink

Se popolnoma strinjam.

Zadnjič urejal mei hua (14.11.2010 21:00:57)

Odsoten

#120 14.11.2010 21:12:03

mei hua
VIJOLIČNI rang [IIII]

bič je napisal:

kje vidiš kaj, kar sem mistificiral?

Ko pišeš, pardon, pejstaš o nekom, ki ga že 100 let ni več med nami. A si ti to videl na lastne oči? Ali celo občutil?

Zadnjič urejal mei hua (14.11.2010 21:12:46)

Odsoten

#121 14.11.2010 22:03:47

bič
VIJOLIČNI rang [ ]

Gu Liu Xin, introduction to 'Yang Style Taijiquan' by Yang Zhen Duo, 1988...

Ker te bo sigurno zanimalo katero Duan Wei stopnjo ima in če bi mu sploh verjel, pa si ga le sam poišči. Da ne boš rekel da preveč trolam al pa copy/pastam.
wink

Odsoten

#122 14.11.2010 23:07:38

mei hua
VIJOLIČNI rang [IIII]

Ne, me ne zanima...
Pa daj raje povej kaj o sebi. Kdo te (je) uči(l)? Stopnja, ki si dosegel? Tvoje izkušnje? Predvsem IZKUŠNJE!
Al je tvoje znanje samo teoretično? wink

Zadnjič urejal mei hua (14.11.2010 23:08:57)

Odsoten

#123 15.11.2010 10:26:33

rasta
MODRI rang [I ]
Registriran: 12.11.2010
Objav: 9

Hm..vidim da je taichiquan ena sama zmeda....ne da pa se mi filozofirat na treningih...mene zanima samo kolk lahko to uporabim če me kdo napade...tu pa je samo eno potiskanje...krav maga ali pa wing chun...tam tud koga udariš..hehe meditativna telovadba, za to mam tek smile pa brez zamere

Odsoten

#124 15.11.2010 10:55:32

Samoobramba
RJAVI rang [ ]
Spletna stran

Ha, ha, je zmeda in ni. Mnogi ga ne razumejo, stvari so čisto jasne. Brez hitrosti, moči in timinga ni učinkovitega bojevanja. To velja tudi za Taijiquan.
Na potiskanje se je prešlo, ko se ga je začelo "masovno" poučevati. Zato danes najdemo tudi termin "Tui Shou" (Pushing Hands). Izvorno se je ta vaja imenovala Da Shou (Hitting Hands).
Veliko je odvisno od načina treniranja. Sicer po mojem mnenju mnogi danes Tai Chi-ja niso sposobni dojeti, ker vse temelji na hitenju in nasilju, pri Tai Chi-ju pa je pristop ravno nasproten.

Odsoten

#125 15.11.2010 12:03:05

mei hua
VIJOLIČNI rang [IIII]

Samoobramba je napisal:

Brez hitrosti, moči in timinga ni učinkovitega bojevanja. To velja tudi za Taijiquan..
.........................................
Sicer po mojem mnenju mnogi danes Tai Chi-ja niso sposobni dojeti, ker vse temelji na hitenju in nasilju, pri Tai Chi-ju pa je pristop ravno nasproten.

Sicer pretep JE nasilje in dokler ne razumeš nasilja, ne boš razumel niti pretepa. To sem jaz razumel že, ko sem dobival od mame s kuhavnico po riti. V pretepu ni harmonije, počasnosti ipd!
Se pa dela tudi Wing Chun počasi, predvsem prvo formo. Ip Man je recimo delal prvo formo tudi po 20min, nekateri pa jo znajo zaključit v manj kot minuti, heh. Ko se pa tvoji počasni gibi približajo perfektnosti, pa začneš delat hitreje. Ampak Siu lim tao ne, Siu lim tao delaš vedno počasi (določene sekcije).

Odsoten

#126 15.11.2010 12:16:02

Samoobramba
RJAVI rang [ ]
Spletna stran

Ja. Sicer sem kot "nasilje" mislil predvsem to, da je potrebno zmagati za vsako ceno in da samo "prvi" nekaj velja. Torej vaditi nekaj "počasi" ni skladno z vzorci kateri danes večinoma prevladujejo v družbi. Danes nas tekmovalnosti učijo že v vrtcih (pogosto pa že prej tudi starši), tako da določene vaje pri Tai Chiju, kjer ni "tekmovalnosti", so ljudem težko razumljive. Znani Tai Chi mojster Cheng Man Ching je pogosto ponavljal svojim učencem "invest in loss".

Odsoten

#127 15.11.2010 12:26:56

mei hua
VIJOLIČNI rang [IIII]

Jaz sem pa z nasiljem mislil, ko te nekdo napade, hoče razparat, odpret kot konzervo, posilit punco in kajjazvemkaj vse še zraven. To je NASILJE! In v tem primeru je treba zmagat za vsako ceno!
Torej, če vadiš neko samoobrambo pred realno grožnjo, moraš bit pripravljen na najhujše!
To sem pa jz mislil z NASILJEM.
Zato pa sem tudi napisal, da v realnem pretepu NI harmonije, počasnosti, ipd.

Zadnjič urejal mei hua (15.11.2010 12:28:07)

Odsoten

#128 15.11.2010 12:33:33

Samoobramba
RJAVI rang [ ]
Spletna stran

Ja, se strinjam, to je cilj. Želel sem povedati, da so Tai Chi-ju določene vaje, ki se ne izvajajo tako hitro/dinamično (v glavnem) kot bi se sicer gibali v realni sutuaciji. Mnogi pa nimajo "potrpljenja" vaditi počasi, ker smo vsi vajeni narediti stvari čimbolj "hitro". :-P

Odsoten

Noga deske