Borilne veščine, borilni šport, trening, fight tekmovanja, oprema za borce
Nisi prijavljen!
jurson je napisal:
Sporočila katerekoli veščine so vedno kodirana - razumevanje sporočila je običajno vezano na konkretno rutino, študij, delo.
Ne razumem, zakaj je potrebno vedno zadeve "skriti" (kodirati). To je očitno nek azijski "virus". 
jurson je napisal:
Zgolj z opazovanjem se nam razumevanje ne odpre.
Načeloma se strinjam, vendar določenih stvar ne moreš skriti. Če veš kaj iskati lahko opaziš tudi tisto, ki navzven ni vidno. 
Se pa strinjam, da moraš stvar prvo dejansko trenirati (poskusiti), da daš lahko neko "oceno". Zato je moja ocena subjektivna, in kot sem že rekel tudi mogoče zgrešena. Zato pa tudi "sprašujem", če je mogoče kdo kaj videl/zvedel/probal, kar je meni ušlo. 
Odsoten
ne bi rekel, da je to nek azijski virus hahaha. Le zakaj svojemu otroku ne daš že na začetku v roke Junga, temveč začneš z otroškimi slikanicami?
kodirano torej v smislu, da delo na enostavnejšem razvija sposobnost v povezovanje kompleksnejšega. Na istem principu gradiš tudi tvoj trening samoobrambe, se ti ne zdi?
sonca
jure
Odsoten
Ampak spet so določene stvari tako dobro "zakodirali", da jih nekateri ne bodo nikoli odkrili. 
Odsoten
očitno zato, ker bi preveč govorili in premalo delali.
Isti avtor opredeli Gong fu kot termin, ki označuje mnogo let dela vloženega v samorazvoj veščine.
Odsoten
Ali mogoče ker bi pol "gong fu" mojstrom prehitro zmanjkako dela? 
Odsoten
res misliš tako?
Odsoten
A se ti ne zdi, da mogoče včasih namerno ne povedo vsega?
Odsoten
gotovo. :-)
raje pokažejo, ko je pravi čas.
Odsoten
jurson je napisal:
raje pokažejo, ko je pravi čas
Saj to sem mislil. 
Odsoten
ta namera je torej koristna. Pokazati ob nepravem času je razmetavanje z energijo :-)
Odsoten
Mi je znanec ravno govpril, da imajo nekateri učitelji taichiquana v sloveniji, navado govorit kar naprej neke kitajske pregovore, ki jih prav tako nihče ne razume, dokler ne pride do neke stopnje razumevanja. Zato bi lahko tudi pokazali kaj več, če že venomer nekaj govorijo in pametujejo, al pa naj bodo tudi tiho
Zato je tud nehal, ker so venomer samo govorili, na konkretna vprašanja pa se le smejali dajali odgovore v smislu, ni še čas. Pa je treniral kar precej let..zdaj pač nič ne dela več, ker mu je začel it na živce tak odnos, kar je škoda se mi zdi.
So pa le privatniki..Kaj pa bi bilo če bi vse pokazali prehitro 
Odsoten
Rasta, to so t.i. "Tai Chi Classics". V njih je BISTVO Tai Chi-ja. Bolj pomembno kot to, da jih veš na pamet, je pomembno, da razumeš njihov pomen.
S pristopom, da "ni še čas" se pač jaz ne strinjam. Je pa takih "mojstrov" veliko.
Odsoten
:-) no comment
sonca
Jure
Odsoten
Glede na to, da res rabiš čas za učenje taijija, moraš res met voljo. Res pa je da nekateri učitelji, malo predolgo vlečejo stvari. V učnih skupinah pa bodo vedno razlike, ponavadi pa se prilagodijo na najšibkejši člen, pol pa lahko komu postane dolgočasno, če je željan znanja in je tudi mogoče že na takem nivoju, da bi blo potrebno it naprej. Maš pa Rasta že pri svareh v Taijiju, kot je dvigovanje rok (otvoritev) dost dela lahko. Ni tako lahko, kot se zdi na prvi pogled.
Redki učitelji ti bodo rekli, da jih lahko vprašaš karkoli hočeš, pa da ti bodo odgovorili oz. pokazali odgovor na vsako vprašanje. Koliko je tu prisoten ego učitelja, skrivanje informacij, denar, neznanje učenca, ego in napihnjenost učenca, je pač verjetno odvisno od posameznega primera. So pa tudi drugi učitelji, ki bodo zastavili svoj ugled na to, da ti bodo poskušali odgovoriti na vsako vprašanje ali dvom, ti pokazali vsak gib, napad, obrambo..itd. in super da so.
Zadnjič urejal bič (10.12.2010 13:36:33)
Odsoten
Bič, mislim, da je veliko razlogov tudi v "nevednosti" teh učiteljev. Vem pa tudi, da nekateri svojega znanja niso kar tako razdajali, ker so pač od tega živeli.
Bolj kot se poglabljam v Taiji, Xingyi in Bagua bolj videvam njihove "podobnosti". Tu ne mislim na zunanjo "formo" ampak na principe in določene načine treniranja.
Res je sicer, da obstajajo različni stili za vsako borilno veščino in nekatere si niso praktični niti malo več podobne. Po moje gre tu velikokrat za "degeneracijo" posamezne veščine zaradi nepoznavanja te veščine s strani dotičnega "učitelja".
Kakorkoli sem mnenja, da se s pravilnim pristopom k tem notranjim borilnim večinam da veliko naučiti. Žal se je skozi čas nekaj pri njih "izgubilo" (za to je več razlogov), tako da danes te slovijo bolj po legendah in dosežkih preminulih "mojstrov".
Odsoten
no, pa dajmo malo obrniti zadevico, glede na to, da se vseskozi govori o veščini, o vrednosti te veščine, o mojstrih, o izgubah, o legendah ect.
Vzemiva Igor tvoj trud pri konceptu Samoobrambe izhajajočem iz Guided kaosa. In vzemiva to zgodovinsko tako, da zorni kot postaviva v prihodnost. Glej, 100 let in množice teh novodobno odkritih pristopov in imen in njihovih "društev, mojstrov..." preprosto ne bo več. Vključno s Samoobrambo ipd. Zanimivo, upam si trditi že zdaj, da bodo Taiji, japonske borilne veščine, boks, brazilski jujitsu ipd. ostali v aktivnem stanju, zato preprosto, ker so že skozi dosedanjo zgodovino vendarle morali izraziti vrednost veščine...
sonca
Jure
Odsoten