forum.MMA.si

Borilne veščine, borilni šport, trening, fight tekmovanja, oprema za borce

Nisi prijavljen!

#1 07.09.2011 09:57:11

Urška Sonček
MODRI rang [I ]
Od: Ljubljana
Registriran: 07.09.2011
Objav: 9

Izbira borilnega športa - samoobramba?

Živijo (predvsem) fantje. smile

Stara sem 20 let in približno 13 let sem trenirala karate (začela v Sankukai, nadaljevala v Shotokan), torej imam nekaj osnovnega predznanja (dobre rezultate sem dosegala v katah in borbah - nisem bila v enih tistih klubov, kjer napreduješ brez da bi enkrat dal rokavice na roke). Sicer zadnje leto bolj pavziram (poškodba glave me je malce streznila), vendar zelo pogrešam treniranje nekega borilnega športa. Se vidi, da sem praktično celo življenje rasla s tem.

Na vas se obračam, ker se ne morem odločiti v kateri šport bi se sedaj "vrgla". Težava je v tem, da poznam značilnosti karateja, boksa, kickboksa ... tukaj pa se počasi konča.

Na treningih karateja mi je bila najljubša samoobramba (kaj narediti če te nekdo prime za zapestje, od zadaj itd.), vendar pa smo imeli tega zelo malo. Morda obstaja kakšen stil, kjer se trenira predvsem to? big_smile
Mimogrede, sem iz okolice Lj., zato bi se omejila na stile oz. klube predvsem na tem območju.

Predvidevam, da se tukaj dobro spoznate na prednosti in slabosti različnih stilov, zato upam, da mi boste znali svetovati.

Iskreno se zahvaljujem za vsak nasvet. ^^

Zadnjič urejal Urška Sonček (07.09.2011 10:13:11)

smile

Odsoten

#2 07.09.2011 10:52:07

dogzilla
RJAVI rang [II ]
Registriran: 02.03.2007
Objav: 239

Re: Izbira borilnega športa - samoobramba?

Urška Sonček je napisal:

Na treningih karateja mi je bila najljubša samoobramba (kaj narediti če te nekdo prime za zapestje, od zadaj itd.), vendar pa smo imeli tega zelo malo. Morda obstaja kakšen stil, kjer se trenira predvsem to? big_smile

Judo, Aikido, Krav Maga, maš klube v ljubljani. Če je že to to kar iščeš. Poglej mal na netu, al pa pejt pogledat mal v klube kako zgleda vsaka od teh.

R.I.P. my dear MOTHER (1965-2004)

Odsoten

#3 07.09.2011 11:28:34

zupy
BELI rang [IIII]
Registriran: 12.09.2008
Objav: 5

Krav Maga je v stilu samoobrambe.

http://www.kravmaga-slovenia.com/

Odsoten

#4 07.09.2011 11:30:09

Urška Sonček
MODRI rang [I ]

Zakon! Hvala vama! big_smile
Po zadnjem izpitu na faksu imam namen iti na izvidnico po klubih. Do takrat pa zbiram informacije na internetu.

Zadnjič urejal Urška Sonček (07.09.2011 11:32:35)

smile

Odsoten

#5 07.09.2011 11:47:13

guc
VIJOLIČNI rang [I ]
Registriran: 19.02.2008
Objav: 47

tole si poglej, ti bo verjetno pisano na kožo:

http://www.kempoarnis.com/

http://www.youtube.com/watch?v=ONzvIkycXe0

Odsoten

#6 07.09.2011 17:11:27

Urška Sonček
MODRI rang [I ]

Za Ryukyu Kempo sem že slišala dosti pohval, ampak mislim, da je to primerno bolj za moške. Vsaj jaz imam na podlagi posnetkov občutek, da je velik poudarek na moči in manj na tehniki - drugo je za šibkejši spol bolj pomembno. Če misliš, da se motim, seveda prosim da poveš. ^^

Problem pa je tudi v tem, da imam jaz na treningih zelo slabo vest, če fantje ne morejo trenirati "na polno" kadar imajo borbo z dekletom. Normalno je, da jih (oz. vas big_smile) večina dela previdneje, bolj nakazujete in udarjate počasneje, ker je na drugi strani dekle, zato takrat to ni vaš najboljši možni trening. Pri čisti samoobrambi pa smo si bolj izenačeni, saj za npr. zavijanje zapestja moč ni pomembna.

smile

Odsoten

#7 07.09.2011 21:42:38

guc
VIJOLIČNI rang [I ]

moje mnenje ki ni univerzalna resnica:

1. kempo je primeren za ženske ker je precej tehničen... odvisno od tebe kako boš ga trenirala in koliko bo uporaben zate v realnosti... kempo je v osnovi karate, zato bi ti bil pisan na kožo...

2. večina samoobrambe je metanje peska v oči in služi za hitro služenje denarja od ljudi....lari fari bo ženska izvedla met ali vzvod na moškem ki je jezen, agresiven in močnejši!!!- lahko pa ga izvede če ga prvo udari v vitalno točko ali preseneti... na "suho" pa ni šans da ji bo ratal... ja lih bo on napadal po tem kotom in čakal kot učijo na kašnih tečajih... (doh)

3. učinkovite samoobrambe brez solidnega fizičnega kondicioniranja in brez moči NI! moč nucaš vsaj da dokončaš tehniko meta ali udarca... kondicioniranje pa da vzdržiš tistih 9 sekund borbe (koliko traja povprečen street fight) pa tudi zato da ti ne poči roka/noga ali kakšen drugi sklep s katerim udarjaš vmes...

4. sposobnost borca da zmaga je odvisna od borca samega (in njegovega trenerja ki ga vodi) od situacijskih dejavnikov in ne toliko od borilne veščine. Obstaja ogromno zmajev v različnih borilnih veščinah, ki bi bili kos vsakemu, še toliko treniranem borcu... pazi bolj na trenerje in načine treninga kot na borilno veščino ko izbiraš tisto ki je primerna za samoobrambo...

Itak tako lahko npr. nekdo z taičijem zmaga MMA-jevca v streetfightu... vendar je pa to manj verjetno zaradi načina treninga obeh...

mr. wong je že tak primer (haha sam tudi on ni ravno tipičen  taičijevec)... :-DDD :

http://www.youtube.com/watch?v=3UPg1tb6puc

poglejte si njegove posnetke kr res zmagajo in predstavijo Tai-či v drugi luči :-DDD

http://www.youtube.com/watch?v=W9nZoGASxmM

http://www.youtube.com/watch?v=oZCc55dA4Xw

http://www.youtube.com/watch?v=khZLGWDiQ1c

Odsoten

#8 07.09.2011 22:08:26

Urška Sonček
MODRI rang [I ]

Tvoji argumenti mi delujejo zelo primerni. Grem prvo pogledat na njihove treninge. big_smile

To bojo starši navdušeni, ker sem zaradi pretresa možganov opustila karate, leto kasneje pa grem na nekaj 3x bolj nasilnega. ^^

HVALA (vsem)!

Zadnjič urejal Urška Sonček (07.09.2011 22:08:52)

smile

Odsoten

#9 07.09.2011 22:19:44

devlin
VIJOLIČNI rang [II ]
Registriran: 25.04.2009
Objav: 63

Little tiny confused grasshopper, a human punching bag for real sportsmen.
I spend more time in a triangle than a Bermuda cruise ship captain.

Odsoten

#10 07.09.2011 22:37:05

guc
VIJOLIČNI rang [I ]

ja tip je zakon... kitajski bas ruten :-DD ...

by the way vprašanje za ljudi na forumu... kateri so najboljši prakticerji tai-čija v sloveniji ki bi bil usmerjen v samoobrambo? slišal sem nekega mojstra iz črnuč?...?

ps. ne se sekirat... vsaj ko sem še jaz treniral kempo so bile možnosti poškodb precej majhne... treniraš pač v okviru svojih zmožnosti (in varnosti)...

Zadnjič urejal guc (07.09.2011 22:46:30)

Odsoten

#11 07.09.2011 22:51:58

devlin
VIJOLIČNI rang [II ]
Registriran: 25.04.2009
Objav: 63

Nah, Bas je svoje pokazal v ringu, tale pa samo gobca pa mahne partnerja potem ko reče kick me : D. Meni je vsak ki baja da te bo učil preko neta in dvdjev totalno sumljiv.

Zadnjič urejal devlin (07.09.2011 22:53:37)

Little tiny confused grasshopper, a human punching bag for real sportsmen.
I spend more time in a triangle than a Bermuda cruise ship captain.

Odsoten

#12 07.09.2011 22:57:23

Urška Sonček
MODRI rang [I ]

Še eno vprašanje: Koliko je bilo pa punc? Ker res nočem, da bo zaradi mene na treningu nekdo vedno "pristal" v paru z menoj in ne bo mogel trenirati tako kot bi si res želel?
Oz. so v skupinah tudi taki fantje, ki se lahko primerjajo z znanjem/močjo deklet? Ker v breme pa res nočem biti skupini ...

Saj pri meni je bil tisti pretres bolj pobuda in ne vzrok. Naveličala sem se ves čas ena in istega.
Ampak vem, da je staršem veliko lažje, ko jih ne skrbi vsako soboto (tekma) s kakšno poškodbo bom prišla domov. Rok se kar nisem in nisem navadila dajati gor, tako da je bil nos dostikrat na udaru. Je pa res, da sem se po udarcu v nos vedno bolje borila. tongue Ahhh, ja. I miss those times. ^^

smile

Odsoten

#13 07.09.2011 23:10:41

guc
VIJOLIČNI rang [I ]

devlin pol ti morjo bit tud Graciji bit sumljivi (celo pas lahko polagaš preko neta???) -))) drgač pa ja no... jz tipa ne bi podcenjeval zgleda kar fajn jezen...  jezni nasprotniki znajo bit zajebani :-DD

urška ne vem koliko je punc danes... takrat jih je bilo nekaj (ni jih bilo pa lih veliko) ... sicer pa se na kempotu znajde marsikdo... ne pejt pogledat... dolcajt ti sigurno ne bo ratalo, ker je kempo sestavljen iz veliko veščin (karate je samo osnova) ...  če ti pa ne bo všeč... maš pa itak v ljubljani še wing chun, krav mago itd. malo morje je tega.... nenazadnje lahko probaš tudi MMA, ki je tudi lahko uporaben za samoobrambo... res da punc ni velik ki bi to trenirale, vendar je način treninga v zdravih klubih tak, da se ti kaj veliko ne more zgodit...

Odsoten

#14 07.09.2011 23:22:37

Urška Sonček
MODRI rang [I ]

Ravno sem poslala e-mail z obsežnim poizvedovanjem. big_smile
Imam namen iti pogledat kakšen trening.

To, da ni veliko punc sem predvidevala. Te se bolj zbirajo na plesih in aerobiki; kamor je mimogrede hotel mene poslati fant, ko sem mu povedala, da bi ponovno trenirala borilne veščine. ^^

Vem, da so poškodbe na treningih redke. V najvišji skupini smo na urgenco vozili člane približno enkrat na pol leta, pa še to so se v večini zafrkavali in zato fasali, ker niso bili previdni. Name so tako vsi merkali in se mi na treningu ni moglo zgoditi nič. Pozna se mi, da sem zgodaj začela, zato sem bila v vsaki skupini najmlajša.
Verjetno imam zato tako slabo vest, ko so »morali« fantje trenirati z menoj, ker od takih borb oni niso odnesli nič.

smile

Odsoten

#15 07.09.2011 23:33:18

guc
VIJOLIČNI rang [I ]

kaj niso nič odnesli?  vsaj stiskal so se s puncami... aja pr karateju ni velik stiskanja ... sm pozabu :-D ps. tip se sam boji da bi dejansko ti bila bolj hardcore od njega :-D kr pejt trenirat :-DD

Odsoten

#16 08.09.2011 18:38:10

Ulikses
VIJOLIČNI rang [I ]
Registriran: 18.04.2010
Objav: 45

ja, kempo arnis sem mislil tudi sam predlagat...je super zadeva. dosti samoobrambe, ogromno znanja, ogromno praktičnih zadev, bogata teorija, nič prodajanja megle...primerno za vse starosti, spole, verske usmeritve, itd itd.

Odsoten

Noga deske